Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Турската гемия на пристанището в Резово след инцидента в наши териториални води.
Турската гемия на пристанището в Резово след инцидента в наши териториални води.

Роднини на рибаря, загинал след акция заради нарушение на териториалните води, не спечелиха делото в Страсбург

Бившият полицай Цонков: По-спокойни сме, след като главният прокурор Сотир Цацаров ни засвидетелства, че държавата стои зад нас

Четирима български граничари най-вероятно няма да дават обяснения пред тежкия наказателен съд в Карклареле. Турция упорито се опитва да ги осъди 10 г. след инцидент с бракониерска гемия край Резово, завършил със смъртта на рибаря Ялчин Ерджан.

Делото е

насрочено за

16 октомври в

Бургаския

районен съд,

който по сключена спогодба за правна помощ между България и Турция трябва да придвижи документите по делото.

Бившият полицай Михаил Цонков и бившите му колеги Николай Костов, Живко Петков и Николай Петков не се признават за виновни за смъртта на рибаря, навлязъл в наши териториални води на 17 април 2008 г.

След 2-годишно тежко разследване на военната прокуратура срещу Михаил Цонков, придружено с много обрати, то бе прекратено поради липса на престъпление. Разследващи бяха категорични - смъртта на рибаря, пронизан от автоматичното оръже на Цонков, е нещастен случай.

През 2014 г. Европейският съд в Страсбург се произнася в полза на България по дело, заведено от роднини на Ялчин Ерджан. Тогава сагата с турските бракониери сякаш приключва - Цонков напуска Гранична полиция, а другите продължават да работят.

До пролетта на 2017 г., когато пристигат призовки до четиримата за станалото през април 2008-а. В бургаския съд пристига обвинителен акт не само срещу Цонков, но и срещу Николай Костов, Живко Петков и Николай Петков. Тежкият наказателен съд в Кърклареле обвинява граничарите в убийството на 41-годишния Ялчин Ерджан и в нанасяне на телесни повреди на други двама рибари.

За Цонков преживяното тогава е като кошмар, останал в миналото. Той вече е баща на момченце, станал е почетен гражданин на Бургас като знак за обществена подкрепа, работи като организатор по вътрешната сигурност в бургаска фирма. Тримата му колеги са служители на МВР.

“Напълно неочаквано беше за мен. Не знам кой може да остане спокоен, ако разбере, че в турски наказателен съд е възбудено дело срещу него”, каза тогава бившият граничар. Призовките от турския съд предизвикват масова вълна от недоволство,

хиляди българи

застават зад

граничарите

Главна прокуратура излиза с позиция, в която недвусмислено заявява, че държавата няма да предаде четиримата българи на Турция.

Когато се явяват пред Бургаския районен съд през април 2017-а, граничарите отказват да дават обяснения поради липсата на материали и доказателства по делото.

Година по-късно историята се повтаря. На 16 юни 2018 г. четиримата граничари, участвали в задържането на турската гемия, отново получават призовки. Този път обвинителният акт е съпроводен с още материали, общо 200 страници.  

Кадър от следствен експеримент, проведен няколко месеца след инцидента.
Кадър от следствен експеримент, проведен няколко месеца след инцидента.

“Ние вече разполагаме с новите приложения към обвинителния акт и в момента ги проучваме. Единственото ново е, че отново има молба за правна помощ, като искането в нея е да бъде предоставена възможност на обвиняемите да дадат обяснения. Към това ново искане за правна помощ има приложения, с които защитата се запознава, тъй като са в голям обем”, коментира бургаският адвокат Росен Кожухаров, който представлява Михаил Цонков.

В допълнителните приложения имало схеми за местоположението на мъжете по време на схватката в турската гемия, казват запознати. Те подозират, че турските власти ще опитат да докажат, че инцидентът е станал не в български, а в турски териториални води.

“Абсолютно е доказано, че ситуацията се е разиграла в наши води. Важно е да се знае, че няма нито искания за екстрадиция, нито за призоваване”, допълва адвокат Кожухаров.

Самите граничари признават, че вече са доста по-спокойни, след като лично главният прокурор Сотир Цацаров им засвидетелства преди дни, че държавата стои зад тях.

“Срещата с

главния прокурор

не беше само

потупване

по рамото

Подкрепата, която видяхме от него, ни дава увереност. Той ни обясни, че няма вариант да бъдем екстрадирани, дори и да има такова искане”, заяви Цонков. И признава, че колкото и да се опитва да забрави инцидента, събитията често го връщат.

Адвокат Росен Кожухаров (вдясно)
Адвокат Росен Кожухаров (вдясно)
Малко след 6,30 ч на 17 април 2008 г. пунктът за наблюдение в Резово регистрира риболовен кораб, проникнал на около миля в българските води. Четиримата граничари, които сега са обвиняеми, са изпратени да пресрещнат гемията с гумена моторна лодка. С жестове и реплики на английски нареждат на нарушителите да спрат, но вместо това бракониерите на калкан опитват да пробият лодката им с канджи (дълги дървени пръти, завършващи с метални куки). Следват предупредителни изстрели, след което нашите се качват на борда на гемията и започва ръкопашна схватка.

Проехтяват изстрели и единият от рибарите пада покосен, а на път за болницата издъхва.

Аутопсия установява, че 41-годишният Ялчън е прострелян на 3 места в гърба, балистичната експертиза потвърждава - изстрелите са произведени от оръжието на Михаил Цонков. Още в началото на разследването Цонков твърди, че

при боричкането

с рибаря

оръжието му

се е заплело

в мрежите

и е произвело автоматичен откос. Направени са следствени експерименти, които сочат, че пистолетът му - “Скорпион”, е можел да произведе изстрел, без някой да докосва спусъка.

На 19 юни 2008 г. Цонков е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост. На 16 октомври прокуратурата прекратява наказателното производство, приемайки, че смъртта на Ерджан е вследствие на нещастен случай. На 3 ноември 2008 г. прокурорското постановление е потвърдено от Сливенския военен съд.

На 23 декември 2008 г. обаче определението е отменено от Военния апелативен съд като недостатъчно добре мотивирано. Разследването е възобновено, но на 13 ноември 2009 г. Военният апелативен съд с окончателно определение потвърждава прекратяването на наказателното производство. Магистратите смятат, че Цонков не е проявил небрежност, като не е носел кобур и докато се е борил с Ерджан, е оставил пистолета си да виси пред него. Затова и не може да бъде държан отговорен, че оръжието се е откачило от халката на бронежилетката. Основната отговорност за инцидента следва да се понесе от Ялчън Ерджан, който не се подчинил на законните разпореждания на бреговата охрана.

Пет години по-късно със становище излиза и съдът в Страсбург, където дело водят роднини на убития рибар от с. Бегендик, а нашите граничари дори не подозират за това. Заключението по делото “Дерия Ерджан и други срещу България” на Европейския съд през 2014 г. е, че

нашите власти

не са действали

небрежно при

планиране и

провеждане на

операцията

Основното оплакване на роднините на загиналия е насочено към това, че не сме успели ефективно да разследваме смъртта на Ерджан.

Според магистратите в Страсбург прокуратурата е повдигнала обвинение на служителя Mихаил Цонков, но въз основа на събраните доказателства впоследствие е прекратила производството, като мотивирано е констатирала, че няма данни служителят да е извършил престъпление.

Съдът отбелязва, че обществената кампания в защита на граничния полицай в България, не е оказала въздействие върху обективното и безпристрастно разследване по делото.