Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хърватската президентка Колинда Грабар-Китарович прегръща треньора Златко Далич след финала.
Хърватската президентка Колинда Грабар-Китарович прегръща треньора Златко Далич след финала.

1. В писмо треньорът Далич

атакува остро политиците

В сряда в страница във фейсбук, която на външен вид наподобява едно към едно официалната на Хърватския футболен съюз, се появи писмо, подписано от треньора на националния отбор Златко Далич.

Това се случи ден след феноменалното посрещане на вторите в света в столицата Загреб.

По улиците излязоха над половин милион хървати, които честваха своите любимци като национални герои.

В писмото на Далич освен всичко друго се казва, че играчите и треньорският щаб са решили да дарят всичките спечелени на световното 23 млн. евро за благотворителен детски фонд. Далич призовава политиците да не си приписват заслуги, да не се снимат с отбора и изобщо да не извличат дивиденти от нещо, за което нямат никакъв принос.

2. Стана хит в интернет и

медиите, но се оказа лъжа

Писмото на Далич предизвиква истински фурор в интернет и има хиляди споделяния. Скоро го поемат и медиите - първо в страната, след това и в целия свят, включително и в България.

Много бързо обаче става ясно, че има вероятност треньорът на световните вицешампиони да не е автор на въпросното писмо. Първи интернет порталът Dalicom.eu публикува писмото с уточнение най-отдолу, че негов автор не е Златко Далич, а Игор Премужич - хърватски журналист, известен с критиките си към управляващите. Освен това е пуснато с рубрика “Хумор”, от което би трябвало да стане ясно, че нещо не е съвсем наред.

Скоро след това друг интернет портал - Dnevno.hr, пуска категоричното заглавие: “Кой се подведе по писмото на Далич? Не вярвайте, фалшиво е!”. Следват опровержения във всички медии в Хърватия и чужбина, а хиляди фенове със съжаление коментират, че би им се искало да е вярно.

3. Авторът Премужич призна

и обясни защо го направил

Игор Премужич
Игор Премужич

След като става ясно, че не треньорът Далич е автор на изобличаващото политиците писмо, истинският автор Игор Премужич обяснява, отново във фейсбук, защо го е направил:

“Аз реших да напиша това обръщение от една паралелна вселена, в която си представих, че Далич, треньорският му щаб и футболистите са заобиколени от видни хърватски политици. И в това измислено писмо той им дава да разберат какво значи да си истински спортист и патриот. Всъщност обаче това беше моето виждане как футболистите и другите спортисти трябва да постъпват, ако са запознати със сегашното положение, в което се намира хърватският народ.”

Премужич категорично отрича, че е искал съзнателно да подлъже хората.

4. 1500 го споделиха за ден,

без да го прочетат до края

Така авторът илюстрира обяснението си защо е написал писмото от името на Далич.
Така авторът илюстрира обяснението си защо е написал писмото от името на Далич.

Според автора на фалшивото писмо с уж от треньора на националния отбор на Хърватия Златко Далич - Игор Премужич, най-страшното в историята е, че в първите 24 часа писмото е било споделено 1500 пъти, без хората да разберат, че е фейкнюз.

“Коментарите, както и споделянията показват, че хората не вникват в това, което четат. Те даже не са стигнали до края на текста, където пишеше, че не Далич, а аз съм авторът, и че текстът няма отношение към Хърватския футболен съюз.

Според Премужич това говори за лекомислието на хърватите, в това число и когато гласуват на избори за “хора, които за 27 години са превърнали страната в най-бедната в Европейския съюз.”