Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка Архив
Снимка Архив

Миньорите отново да могат да се пенсионират на 45 г. и 4 месеца при ликвидация на мина или съкращения. Такива промени приеха днес окончателно депутатите в Кодекса за социално осигуряване.

От тази година в кодекса влезе поправка, която премахва възможността за ранно пенсиониране при закриване на рудник. Затова омбудсманът Мая Манолова изготви нови промени, които да върнат правата на миньорите. В парламента те бяха внесени от ГЕРБ и “Обединени патриоти”, а от БСП също се обявиха “за”.

Сега с новите промени това ще може да става, но при условие, че работникът има и сбор от осигурителен стаж и възраст 90, от които 10 г. осигурителен стаж, положен при условията на чл. 104, ал. 3.

Очаква се поправките да засегнат 80 души.

“Искам да изкажа моята благодарност на депуатите. Факт е, че съм го внесла в началото на януари, но той беше приет точно, когато миньорите от последния въгледобивен рудник са с прекратени взаимоотношения, чието предизвестие вече е изтекло. Това трябваше да се случи днес. Те показаха, че когато искат да работят за хората, инатитуциите успяват. Това е един добър пример за работа на омбудсмана с Народното събрание. Една огромна несправедливост току що беше поправена”, обяви Манолова пред журналисти след приемането на промените.