Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тръмп и Путин в Хелзинки
Тръмп и Путин в Хелзинки

Руският президент обявен за победител в Хелзинки

Западни политици и пресата нападнаха ожесточено Доналд Тръмп за срещата му с Путин и го обвиниха в предателство. Според бившия директор на ЦРУ Джон Бренън американският президент е извършил държавна измяна.

“Ню Йорк дейли нюз” обвини Тръмп в предателство и публикува на първа страница илюстрация, на която Тръмп държи ръката на Путин, изобразен гол до кръста, а с другата си ръка застрелва с пистолет Чичо Сам в главата.

Заглавието на британския в. “Гардиан” е “Нищо по-малко от предателство: Тръмп е обвинен заради разговорите с Путин”. “Дейли мирър” нарича Тръмп “пудела на Путин”, след като американският президент подкрепи твърдението на руския лидер, че Москва не се е намесвала в изборите в САЩ.

“Дейли експрес” пък посочва: “Кимване и намигване... и Студената война приключва”, след като Путин се срещна с “новото си най-добро приятелче”.

Западната преса е единна, че Путин е победител в Хелзинки. Финландският вестник “Каупалехти” пише в заглавие: “Тръмп 0 - Путин 1”.

Особено остри са критиките срещу Тръмп в САЩ, като много републиканци се отвърнаха от президента. Сенаторът Джон Маккейн заяви, че това е “едно от най-позорните изпълнения на американски президент, което се помни”. Председателят на Конгреса Пол Райън, републиканец и предпазлив поддръжник на Тръмп, посочи: “Президентът трябва да разбере, че Русия не ни е съюзник”. И добави: “Ние сме със съюзниците в НАТО срещу руската агресия”. 

Демонстранти се събраха пред Белия дом с искания за импийчмънт на президента. Те протестираха с плакати: “Главнокомандващ предател” и “Лъжец”.  СНИМКА: РОЙТЕРС
Демонстранти се събраха пред Белия дом с искания за импийчмънт на президента. Те протестираха с плакати: “Главнокомандващ предател” и “Лъжец”. СНИМКА: РОЙТЕРС

В Хелзинки американският президент беше надхитрен от един ловък руски лидер, играещ от позицията на неоспорима сила, забавлявайки се със своя доста отслабен колега, коментира Ройтерс. Нещата можеха да се развият много различно. И наистина, вероятно ще минат дни, седмици или месеци, докато разберем какви отстъпки е направил всъщност Тръмп на Путин. Само можем да знаем какво не призна Путин.

Руският лидер каза, че никой от военните му служители не се е намесвал по какъвто и да е начин в изборите в САЩ. Юристите, работещи по разследването на американския специален прокурор Робърт Мълър за намеса в изборите, обаче посочиха поименно 12 руски военни разузнавачи от Главното разузнавателно управление, които според американското разузнаване наистина са проникнали в демократичната система на САЩ. Обвинителният акт срещу тях обяснява как са извършили това, буквално до последното натискане на компютърната клавиатура.

Експерти от разузнаването поискаха Тръмп да провери за бръмбари футболната топка, която Путин му подари.

Президентът на САЩ обяви в Хелзинки, че не вярва на американското разузнаване. След като бе залят с критики обаче, Тръмп туитна, че напълно му вярва. Той заяви после, че разговорите с Путин са били “дори по-добри” от срещата на НАТО.

Според руските издания срещата в Хелзинки дава надежди за диалог, но няма гаранции, че той ще продължи. Финландия обяви, че е готова да организира втора среща САЩ-Русия.

Шварценегер: Беше

като варен макарон

Холивудският актьор и бивш губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер заяви, че Доналд Тръмп е изглеждал като “малък варен макарон” на срещата с Путин. 

Терминатора
Терминатора

“Президент Тръмп, видях пресконференцията ви с президента Путин. Беше ми неудобно да гледам как стоите там като малък варен макарон. Запитах се кога ще го помолите за автограф или да си направите селфи заедно!”, споделя актьорът във видеообръщение в туитър. Шварценегер смята, че участието на американския президент в срещата е предателство спрямо САЩ и разузнавателните служби, които обвиниха Русия във вмешателство на изборите през 2016 г. “Вие сте президент на САЩ, вие не трябва да постъпвате така! Какво не ви е наред?!”, добавя ексгубернаторът.

Задържаха руска

шпионка в САЩ

САЩ задържаха рускиня за шпионаж. Мария Бутина е обвинена, че е работила за Кремъл, съобщи Ройтерс. Арестът е станал в неделя. В сряда рускинята трябва да бъде изправена на съд. 

Мария Бутина СНИМКА: СИ ЕН ЕН
Мария Бутина СНИМКА: СИ ЕН ЕН

Срещу 29-годишната Мария Бутина са повдигнати обвинения за тайни действия като агент на Русия в САЩ. ФБР смята, че тя е действала по наставленията на висш служител от Москва, работил за централната банка на Русия. Името му не се споменава, но във фейсбук тя често се снимала с Александър Торшин, подуправител на Банката на Русия. Срещу Торшин САЩ наложи санкции през април. В социалните мрежи Бутина яростно защитава правото на носене на оръжие както в САЩ, така и в Русия.