Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лъжливите слухове в интернет отново насочиха вниманието към себе си, след като в неделя вечерта във фейсбук групата “Майките на София” се появи лъжливо съобщение за отвлечено пред магазин дете.

В публикацията се обясняваше, че жената чула за отвличането. Специфичното при всички подобни лъжливи съобщения е, че винаги се пускат по преразказ на очевидец, който пък бил чут от познат. В публикациите се разчита на емоционалност, за да почнат хората да споделят, без да се замислят и да проверят.

Така лъжливите истории нарастват като снежка топка, пусната по склона, а често стигат и до медии. Много от тях не проверяват, а веднага пускат сензацията.

И докато някои слухове се пускат умишлено, за да може създателят на фейсбук страница да набере харесвания, то други са плод на недоразбиране.

Така например преподавателят в Софийския университет Филип Петров съобщи, че колегата му Димитър Зашев е починал след побой. Мрачната сензация, че преводачът на “Битие и време” на Мартин Хайдегер е бил убит, веднага бе тиражирана от редица медии, а след като се разбра, че няма побой, Петров се извини.

Преди това обаче “новината” бе споделена от хиляди, а слухът за побоя се разнасяше седмици.

Най-страшни последици от измислиците обаче имаше за финансова институция, за която през 2008 г. форум на майки обяви, че “има някакви проблеми”. Заради публикациите, написани в стил “една жена каза”, акциите на компанията се сринаха с 10% за 2 дни. За щастие, след съобщения от властите, че финансовата институция е стабилна, те възстановиха бързо стойността си. И до днес обаче е неясно кой пусна слуха.

И докато повечето използват профили във фейсбук, туитър, форуми или коментари под новинарски статии, в България най-хитри се оказаха група младежи. Те използваха чешки сайт, за да пуснат мейл, уж от партията на Меглена Кунева, че организацията напуска властта. Тогава - декември 2015 г., Движение “България на гражданите” бе част от Реформаторския блок и управляваше заедно с ГЕРБ.

При пускане на лъжливи съобщения, които създават паника, законът предвижда до 2 г. затвор, припомниха магистрати.