Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Още древните гърци са забелязали странния оттенък на морето. 

Често плажуващите се заблуждават, че един плаж е мръсен, когато видят, че водата му е мътна. Ала това невинаги е така. Понякога дори и кристалночистите води могат да крият опасни бактерии.

Експертите имат просто обяснение на това защо Черно море е значително по-мътно от останалите. И макар по-мътната вода да не е особено приятна за плажуващите, а за гмуркачите да е направо бедствие, тъй като видимостта е 6-7 м под водата, докато в Червено море например се вижда на разстояние до 40 метра, то нищо не може да се направи по въпроса.

А виновникът за това са фитопланктонът, реките, които се вливат в Черно море, и фактът, че то е затворено и почти не се оттича.

Цветът на водите на Черно море се променя според сезоните и периода на "цъфтеж" на водораслите. Тогава Черно море става постепенно от жълто-зелено в кафяво, но този цвят също зависи от вида на водораслите.

По нашите брегове има и сравнително по-голямо количество фитопланктон в сравнение с водите на Световния океан, който също допринася за това то да е по-мътно.

А в близост до речни устия вследствие на по-високата концентрация на глинести частици водата изглежда жълтеникава. Именно там видимостта е най-малка. За положението допринася и фактът, че почти 99% от ивицата ни е върху пясък, а не камъни, както е на редица плажове в Гърция и по Адриатическо море. Дори там може да бъде забелязана разликата във видимостта във водата - в Адриатика, където плажът е върху каменни скали, морето е кристалночисто, а на малкото места, където има пясък - мътно.

Тази специфика на нашата морска вода е била забелязана още от древните гърци, които наричали Черно море Евксинос Понтос, което идва от ирански и означава море с тъмен, черен цвят.