Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дензъл Уошингтън снима филми от 1981 г. насам, но ето че чак сега за първи път в своята кариера носителят на две награди "Оскар" участва в продължение. Замисляли ли сте се, че на звездата никога досега не му се е случвало да бъде част от франчайз?

На големия екран обаче вече се задава "Закрилникът 2" (The Equalizer 2) - втората част на най-успешния кинохит в професионалната биография на режисьора Антоан Фукуа от 2014 г., вдъхновен от едноименния популярен тв сериал от 80-те години. Приходите от продукцията надскочиха повече от три пъти нейния бюджет от 55 милиона долара, като в световен мащаб екшън трилърът спечели над $192 милиона плюс допълнителния бонус - симпатиите на критиците.

Настоящото продължение отново е дирижирано изцяло от американския визионер, който има проверена професионална химия с Дензъл Уошингтън от съвместната им работа по филмите "Тренировъчен ден" и "Великолепната седморка".

Сценарият на "Закрилникът 2" е дело на Ричард Уенк ("Джак Ричър: Не се връщай", "Великолепната седморка"), който също се доказа с работата си по първия филм. Този път обаче публиката няма да има възможност да се наслади отново на операторското майсторство на носителя на "Оскар" за "Аватар" Марио Фиоре, който също е работил с Фукуа и Уошингтън по "Тренировъчен ден". Неговото място е заето от Оливър Ууд, който ако не друго има опит в продълженията и е действал по "Умирай трудно 2" и лентите от поредицата "Борн". Да се надяваме, че няма да развали добрия зрителен спомен, който остави у зрителите предшественикът му Фиоре.

Режисьорът Антоан Фукуа се закани още на премиерата на първия филм, че зрителите трябва да очакват още от екшъна, тъй като героят има потенциал и може да се разгръща, а сюжетът да се наелектризира.

Така за първи път Уошингтън се преобразява пред камерата за втори път в персонажа на Робърт Маккол - бивш член на американските специални служби, който решава да инсценира собствената си смърт и се отдава на спокоен живот в Бостън. Естествено, спокойствието му не трае дълго и той е въвлечен в напечени и опасни ситуации, главно заради непреодолимото си чувство за дълг към слабите и онеправданите, към жертвите, които имат нужда от закрилник... от него. Той е воден от нуждата си да раздава справедливост и да търси мир.

В първата лента Маккол се радваше на хармонично ежедневие, докато не среща младото момиче Тери (Клоуи Грейс Мориц), чийто живот е под контрола на брутални руски гангстери. То събужди у бившия агент със скрити умения онова безразсъдство на екшън героите да тръгнат сами срещу цели орди от опасни злодеи. Така Маккол прекратява своето пенсиониране и започва да раздава собствено правосъдие в служба на безпомощните. И всеки, които има проблем и няма кого да помоли за помощ, няма шанс да се изправи срещу насилниците си, може да разчита на Закрилника.

В новия филм обаче освен че продължава да бъде ангел хранител на изпадналите в беда, Маккол ще се изяви и като безпощаден Наказател (отмъстител), воден от друга по-мрачна сила - желанието за мъст.

Той се оказва в Турция по петите на опасни членове на местната мафия, отвлекли младо американско момиче, което той трябва да върне у дома. В същото време обаче научава, че е бил отнет животът на неговата близка приятелка Сюзан, която имаше кратко участие в първия филм.

"Те убиха мой приятел - предупреждава героят в първия трейлър на продукцията. - Така че, аз ще убия всеки един от тях. И единственото разочарование е, че мога да го направя само веднъж."

Така у Закрилника ще се пробудят емоции, които ще го отведат по още по-кървави пътища - там, където бродят безмилостните, а добрите герои лесно се изгубват...

Във филма на Фукуа участват още Мелиса Лио, Бил Пулман, Педро Паскал, Сакина Джафри, Джонатън Скарф и други.

Премиерата на "Закрилникът 2" е на 17 август.