Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Круизите с яхти из гръцките острови са все по-популярни сред българите.
Круизите с яхти из гръцките острови са все по-популярни сред българите.

Хората обаче бойкотират плажовете с платени чадъри и шезлонги

Въведоха от тази година и курортна такса до 3 евро на ден

Румънски джигити са най-големият проблем на границата

Нов бум на българите, тръгнали на почивка в Гърция, отчитат това лято туроператорите въпреки увеличените цени там, както в хотелите, така и в заведенията.

"От 5 г. интересът е към все повече места в южната ни съседка. Даже в момента нямаме голям асортимент от свободни стаи, както е при ранните записвания - коментира Антон Пенев от "Астрал холидейз". - Местата са ограничени.

Някои хотели са пълни, налични са по-скъпи нощувки. Може би няма да е стаята, която бихте искали, но все пак може да се намери."

"За поредна година се наблюдава ръст при запитванията за почивки в Гърция от български туристи. Към момента по-голям брой запитвания постъпват за септември, за когато все още има свободни места.

Изчерпани са стаите в повечето хотели

до края на август",

категорична е и Милена Димовска от "Грабо".

Всички туроператори отчитат струпването на българи по гръцките морета, независимо че цените там са по-високи в сравнение с м.г. Става въпрос и за нощувките, и за храната, и за алкохола. Освен това е въведен нов туристически данък. Курортната такса се заплаща според категорията на хотела при напускането му. Тя варира от 0,5 до 3 евро на ден.

Увеличението на заявките за почивки в Гърция е средно по 10% повече всяка следваща година. Светлана Ваташка твърди, че много малко хора са потърсили български пакети и хотели чрез нейната фирма.

"Имам чувството, че всички тази година са се запътили към Гърция. Българските хотелиери страшно много губят от отношението към нашия турист. Освен това през чужди резервационни системи - например от Вилнюс и Малага, се предлага

с около 300-400 лв. по-ниски цени

за пакетите по родните курорти", допълни Ваташка.

Както стана ясно, в Гърция не излиза по-евтино. А на някои от плажовете вече е въведена и такса за ползване на чадър и шезлонг.

"Бях в Санторини наскоро и видях само две заведения, които имаха изискване за ползването на чадър и шезлонг. Едното барче поставяше условие консумацията да е поне 7 евро, а другото - 17 евро. И не видях някой да седне там", разказа още Ваташка.

Антон Пенев допълва, че входна такса има на плажовете от по-висока категория. Но и в Александруполис са въвели наем за шезлонг от 1 евро на ден.

Но в по-голямата част от курортите се спазва старото правило, че концесионерът да държи и заведението край брега, което срещу поръчка на кафе, бира или снакс предлага безплатно сянка и лежанка. Може да прекараш цял ден на едно фрапе, няма да те изгонят. А на места в Северна Гърция дори

ще те почерпят с безплатна чаша вода.

"Наблюдението ни е, че на много малко места се събира допълнителна такса за комплект (два шезлонга+чадър), като цената е в размер на 7-10 евро", коментира Милена Димовска.

Заявките в "Грабо" били главно пакети за хотели или апартаменти в Северна Гърция. Предпочитаните обекти са

близо до пясъчни плажове

и до централната част на населените места, където вечер курортистите могат да се разходят и да се насладят на средиземноморската кухня.

Но освен традиционните почивки на Халкидики, край Солун, Кавала и близките до България курорти, българинът вече тръгва и към по-далечни дестинации.

"Има хора, които слизат към Пелопонес, откриват южните острови.

Много се интересуват от Йонийските острови, и то не само популярните Корфу и Закинтос", казва Светлана Ваташка.

Състоятелните българи предпочитат малките бутикови хотелчета

на втория ръкав на Халкидики. Наемат вили с частни плажове и басейни. Ситония ги привлича с чистотата си, защото голяма част от нея е включена в "Натура 2000" за разлика от Касандра, където няма толкова защитени природни кътчета.

На Санторини също почиват по-богати българи. Там има 15 000 стаи в невероятен лукс, някои от които струват по 1000 евро на ден.

Пакетни почивки с тръгване от Солун на емблематичния гръцки остров струват от 970 евро до 3700 евро според категорията на хотела и гледката във високия сезон юли и август.

Цената е за двама и включва още самолетен билет, трансфер летище-хотел-летище и закуска.

По-скъпи са местата около Калдерата, а за Ия, където е един от символите на Санторини - вятърната мелница, вече няма никакви места. Богатите туристи отдавна са резервирали стаите, за да наблюдават залеза на красивия фон.

На остров Родос цената е по-ниска - там в момента българите може да наемат студио за двама със закуска и самолетен билет от Солун за 744 евро.

По-евтино е на Халкидики, където има пакети от по 411 евро, но те са без транспорт.

Разбира се, винаги има места, които са по-натоварени с туристи. Преди години имаше голям интерес към "Съни ризорт" на Касандра и към "Порто Карас" на Ситония. Сега същите българи, които почиваха там, са се преместили в х. "Блу лагун" на втория ръкав. Настаняването за двама е 2000 евро.

Най-евтино излиза апартамент в Офринио

за шестима, който струва 50 евро на ден.

Северна Гърция е предпочитана и заради това, че много българи работят там. В Офринио има улица, наречена "Витошка", защото собственици на ваканционни имоти са само българи. Отворен е и нашенски ресторант "Агиос Георгиос". В Керамоти и в Тасос също са построени български комплекси.

Но българи има и на юг. На Санторини камериерките и техниците на климатиците са българи. Наша сънародничка управлява 9 хотела.

Нова тенденция, която наблюдават туроператорите при българските туристи в Гърция, е почивката на яхта. И това са около 10% от всички заявки.

Сънародниците ни вече не искат само да лежат на плажа и да се къпят във водата, а все по-често наемат луксозни лодки за плаване в открито море.

Правят круизи из различните острови - Северноегейските, Спорадите, Цикладите, разказа пред "168 часа" Светлана Ваташка от "4 сезона травъл". Вече имало реномирани български капитани, които наемат съдове в Гърция с фирмите си и ги предлагат за круиз. Тръгват от Пирея за южните острови, а от Керамоти, Волос и Солун. Обикновено са с по 4-5 каюти, тоест побират 8-10 души.

Наемът на яхтата в зависимост от сезона е между 3500 (през септември) и 4500 евро (през юли и август). В цената влизат още напитките, управлението от страна на капитана и помощ от екипажа.

Запасяването с храна не е включено

и пътниците сами решават какво да купят и да заредят в хладилника, когато слязат на пристанище. След това обаче екипажът има задължението да приготви ястията.

Гръцките плажове са известни с чистотата си, цели 512 от тях имат син флаг, но проблемът за българите е как да стигнат до южната ни съседка. Една от пречките е, че няма магистрала до пункта "Маказа", където в последно време стават най-големите задръствания по пътя към съседката ни.

Макар от двете страни на границата асфалтът да е перфектен, то чакането е най-малко 3 часа, ако не и повече. А за да стигнеш дотам, ти трябват железни нерви, тъй като точно

този пункт е любим на туристите

от Румъния,

които не се съобразяват с никого по пътя и често са причина за катастрофи и стресови ситуации. А струпването както на българи, така и много румънски коли на този малък пункт е причината и за дългото чакане.

Около другия ГКПП с Гърция също има проблем. При Кулата често се правят ремонти и въпреки че е най-натовареният граничен пункт с Гърция, работят едва три гишета, обслужването става бавно, а опашките са километрични. Асфалтът на гръцка територия също не е от най-добрите. По пътя има огромни кратери, които допълнително изнервят шофьорите, които вече и без това са с изопнати от чакането нерви.

Задръстванията и джигитите по пътя към Кулата и Маказа

може да се избегнат, като се ползва друг транспорт, а не кола. На ден има поне 5-6 полета до Атина, а оттам връзките до островите също са доста чести. Егейските авиолинии правят отстъпки през сезона и предлагат полети за по 20 евро за първите 80 000 пътници.

Предимството е, че се стига по-бързо и се избягват задръстванията по пътя към Кулата и Маказа. А от София също има отстъпки от 20% в момента до края на октомври.

Гръцки фирми отвориха офиси в България и предлагат пакетни почивки с тръгване от Солун. На летището се плаща такса от 40 евро за цяла седмица и отлитате за някой южен остров. Неприятното е, че в този случай пак трябва да се мине по пътя към Кулата през Кресненското дефиле.

Разбира се, съществува и вариантът да се пътува с автобус до конкретните курорти.

От тази година са открити и чартърни полети, които обаче не са по-евтини, отколкото с редовните линии.

Предимството е, че возят директно до избрания остров.

Четете още:

Мъката да купиш гръцки остров. Сделката отнема най-малко 18 месеца. Най-скъпият се предлага за 40 млн. евро, най-евтиният - за 3,8 млн. евро

"Бийтълс" искали да притежават остров Агия Триас, но той се продава чак сега за 20 млн. евро

Емирът на Катар: Имам право на къща само от 250 кв. м на острова ми в Гърция? Толкова е WC-то ми

Местата на Санторини свършват първи.
Местата на Санторини свършват първи.
Километричните задръствания на границата изнервят запътилите се към почивка в Гърция българи.
Километричните задръствания на границата изнервят запътилите се към почивка в Гърция българи.