Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мая Манолова СНИМКА: Архив
Мая Манолова СНИМКА: Архив

Омбудсманът Мая Манолова, която бе изгонена от заседанието на тристранния съвет, който обсъждаше промяна в телковете и пенсионирането на миньорите, призова Валери Симеонов да прочете закона и да не го нарушава. "Аз не мога да си позволя да чакам да бъда канена - примерно ако ДКЕВР вдига цената на тока. Мое законово задължение е да съм там, където се обсъждат права на граждани. Законът е над правилника. Призовавам господин Валери Симеонов да прочете закона и да не го нарушава. Не е важно, че е отстранена Мая Манолова, а, че беше отстранен представителят, защитникът на гражданите", заяви Мая Манолова пред Нова телевизия.

Тя обяви, че ще пренесе случая в европейските институции за защита на правата на човека. "Представете си за каква държава говорим, след като институцията, която защитава правата на гражданите, е отстранена от място, където се обсъждат правата на гражданите. Няма да позволя да ми бъде пречено да си върша работата като защитник на гражданите", каза още Мая Манолова.

По темата за пенсионирането на миньорите тя обяви, че и двата синдиката "имат какво да крият" и това било сред причините тя да бъде изгонена от заседанието. "Факт е, че депутатите са го гласували в края на миналата година. Минало е и през въпросната тристранка, от която бяхме изгонени. Защо синдикатите не защитават работниците по темата с пенсионирането на миньорите", запита тя.

Манолова не отговори конкретно дали в действията вижда обединение срещу нея, тъй като е много активна по всяка гореща тема и вероятно буди притеснение, че може да се готви за висок политически пост. "Аз съм общественият защитник. Работя по различните теми не от вчера, работех и миналата седмица, и миналия месец, и преди това. Не си стоя на бюрото. Бях в рудник "Бабино" и рудник "Бобов дол", бях в палатките при майките, бях в Странджа, обръщам внимание и на всеки отделен случай, получавам сигнали всеки ден. Ако на синдикатите не им харесва, че стоя зад миньори и шивачки, това е техен проблем, който би дал нови теми за размисъл. Но това е моя мисия и няма да позволя някой да ми пречи да защитавам обществените интереси", каза омбудсманът.

"Рейтингът ми е толкова висок, защото проблемите на хората в България са огромни - във всеки град, във всяка сфера", заяви Манолова.

"По отношение на конкретното обвинение към мен по темата с миньорите - "въртите далавери", нека да ми обяснят какво имат предвид. Вероятно изнасяме заедно въглища и ги складираме в моето мазе. Господата да заповядат да им дам по две чувалчета кюмюр", каза още Мая Манолова.