Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Антикорупция” я уличи

4 г. по-късно, че се

е възползвала от

служебното си положение

4 години след фалита на КТБ бившата шефка на управление “Банков надзор” в БНБ Нели Кордовска е уличена от комисията “Антикорупция” в конфликт на интерси. Тя изтеглила спестяванията си от КТБ в размер на 64 195 евро в 17,09 ч 19 юни 2014 г. Това става ден преди банката да бъде поставена под особен надзор.

Сигналът срещу нея е от 2015 г., но комисията за установяване на конфликт на интереси, която се вля в “Антикорупция”, не се произнесла поради липса на кворум.

Едва на 31 май т.г. Кордовска е уличена в конфликт на интереси от “Антикорупция”.

От решението става ясно, че като шеф на “Банков надзор” тя е знаела за състоянието на КТБ. На 18 юни лично назначила инспекция в банката. “Разполагала е с информация за всички изходящи парични потоци от КТБ в периода.

Следователно в края на 19 юни 2014 г., когато е извършено тегленето, Кордовска е била наясно, че КТБ е в опасност от неплатежоспособност и поставяне под специален надзор”, пише в него. Кордовска използвала служебната информация в свой частен интерес.

Банкерката, която в момента е зам.-шеф на УС на фонда за гарантиране на влоговете, се е явила пред комисията за установяване на конфликт на интереси през март 2015 г. Адвокатът ѝ отричал тя да е направила тегленето в последния момент, защото имала вътрешна информация.

Решението може да се обжалва пред Софийския административен и пред Върховния административен съд. Ако те го потвърдят, Кордовска ще бъде глобена до 7 хил. лв. и лишена от възнаграждението си в деня, когато е била в конфликт, но и това подлежи на обжалване.