Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Васил Николов показа неолитното селище в “Слатина” на столичния кмет Йорданка Фандъкова. СНИМКА: Пиер Петров
Проф. Васил Николов показа неолитното селище в “Слатина” на столичния кмет Йорданка Фандъкова. СНИМКА: Пиер Петров

Три магически рова са пазели неолитното селище, разкрито в столичния кв. “Слатина”, което се е простирало на 300 дка., съобщи шефът на разкопките проф. Васил Николов.

“Това са магически защитни съоръжения около мястото, където живеели хората, те отделят космоса от хаоса. В два от рововете е имало дървени стени. Средният е абсолютно нелогичен - широка траншея с набити дървени стълбове. Такова откритие правим за първи път в Европа”, обясни проф. Николов.

Рововете са по-стари от откритите останки от неолитни къщи. Домовете са на 8000 г., а един от тях е бил с площ 300 кв. м. До месеци ще е ясна датировката на магичните съоръжения.

До момента Столичната община е отпуснала 300 000 лв. за разкопките. Ще изградим археологически парк с малък посетителски център, които трябва да са готови догодина, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

През август ще бъде обявен конкурс за нова визия на пл. “Св. Неделя”, за да може останките от Древна Сердика да бъдат експонирани.

Детски образователен център ще прави на ларгото общината. За него средства е дарила Силви Вартан, съобщи зам.-кметът по култура и образование доц. Тодор Чобанов.

Четете още:

В България се е разхождал най-големият динозавър. Кости от него са открити край Трън

Как свещеникът детектив отец Бойл откри изчезналите мощи на Кирил