Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шефът на агенцията по храните Дамян Илиев
Шефът на агенцията по храните Дамян Илиев

"По принцип евтаназия във ферми не се прави с предупреждение, защото се счита, че собствениците могат да укрият животни." Това заяви шефът на Българската агенция за безопасност на храните Дамян Илиев в студиото на "Здравей, България" по Нова телевизия за решението на общините в Странджа да се умъртвяват животни, заради заразяването им с чума.

"Дали собствениците са големи или малки - за нас няма разлика. Всеки нормален човек вижда трагедията. Става дума за принцип, който да не позволи да се разпространи болестта в страната и нищо повече", заяви Илиев.

"Тук става дума за биосигурност. Ако животното е изолирано, трябва да сме сигурни, че от там не може да излезе вируса. Такава гаранция от ферми не може да се даде. Хора влизат, излизат и винаги е възможно нещо да се случи", категоричен бе той. Илиев обясни, че вариантите за внасянето на вируса са няколко и не може да се потвърди, че е внесен от бежанци, както писаха някои медии.

В неделя лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че положителните проби за чумата излезли на 9 юли, а заповедта за евтаназията на животни е от 4 юли.

"На 19 юни получихме положителни проби от Воден. Изпратихме ги в лаборатория във Франция и аз съм издал заповедта 23-и юни. Тя цитира друг документ, който е свързан с рестрикциите за продаване на продукция", обясни Илиев.

"Счита се, че поне 6 месеца не трябва да има животни в района. Ние ще взимаме проби от различни места в района, за да видим дали има наличие на вируса", каза още шефът на БАБХ.