Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Секретарят на земеделският министър доц. Янко Иванов
Секретарят на земеделският министър доц. Янко Иванов

"Обезщетенията за животни по методология на САПИ ще бъдат по 190 лв. за овца, 140 лв. за агне, 160 лв. за шилета. Освен тях за компенсация на стопаните, които не могат да продават продукцията, ще бъде увеличена държавната помощ от 25 на 35 лв. Ще получат и преходна национална помощ между 43 и 80 лв., която ще се даде по форсмажор, без да бъде искана необходимата документация." Това обясни секретарят на земеделския министър доц. Янко Иванов в студиото на "Здравей, България"

"Регистрираните като земеделски производители ще ги получат по банковата сметка, а другите в общините", обясни още той.

"Няма смисъл от протестите. Това може да се даде в момента", категоричен бе той.

"Охули се цялата професия на ветеринарните лекари. Нека не забравяме, че това бяха същите хора, които изнесоха цялата тежест, когато бяха наводненията", каза още Иванов. Той каза още, че не може да потвърди информацията, че за патица се давали по 250 лв.

"В световен мащаб има три подхода за борба с тези болести. Това е трансгранична болест, която изисква трансгранични мерки. Длъжни сме да предприемем мерки да опазим не само нашата държава, а и тези от ЕС", каза Иванов. Той обясни, че профилактични ваксинации за тази болест не се правят, защото тя за първи път прониква в Европа. Втората стратегия за борба с болестта била именно унищожаването на всички болни животни и тези, които са в контакт с тях.