Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нищо чудно, ако е прапрапрадядо на английската кралица

Нашият бивш цар и премиер Симеон Сакскобурготски е роднина с кажи-речи всички кралски дворове в Европа, но дали няма далечно родство и с пророка Мохамед? И дали това не е причината за намигването към мюсюлмански свят, което виждаме в името на 11-ия му внук, Симеон-Хасан Муньос?

От гледна точка на официалната генеалогия, всичко е възможно. Още през 1968 г. авторитетният британски родословен институт, Burke's Peerage Limited, обяви, че

кралица Елизабет

II е пряк потомък

на севилската

мюсюлманска

принцеса Зайда,

която от своя страна е потомък на Фатима, дъщерята на пророка. През XI век Зайда се спасява от нашествието на берберите в християнския двор на кастилския крал Алфонсо VI, става му любовница, преименува се на Изабела и му ражда извънбрачен син. Неговата потомка през XIV век, също Изабела, се омъжва за графа на Кеймбридж и му ражда Ричард Плантагенет, граф на Йорк и баща на знаменития Ричард III, увековечен в знаменитата пиеса на Шекспир. Оттам кръвта на пророка се влива в богатия коктейл от аристократични гени, който се плиска в кръвта на днешната уиндзорска династия.

Всъщност оригиналното име на днешната династия е Сакс-Кобург-Гота, но се преименува на Уиндзор заради световната война. Следователно бившият български крал и премиер Симеон Сакскобургготски също е далечен роднина на Мохамед, макар и непряк и доста далечен. Както е известно, Елизабет II е правнучка на Едуард II, който е син на Алберт Сакскобургготски и „бабата на Европа“, кралица Виктория. Със сигурност във вените на днешната кралица тече повече сакскобургготска кръв, отколкото плантагенетска, тюдорска, стюардска и така нататък.

Теорията за родството на британската кралска династия с Мохамед бе леко позабравена, но преди два месеца отново възникна в мароканския седмичник Al-Ousboue, а оттам я подеха и разтръбиха британските медии. Вероятно този подновен интерес служи на каузата на мултикултурализма. Както авторът Абделхамид ал Аоуни от Мароко твърди: „Това изгражда мост между нашите две религии и царства“.

Ако родословието е чиста монета, то

британската

кралица е

далечна

братовчедка с

царете на Мароко

и Йордания, както и с върховния вожд на Иран, аятолах Али Хаменей – защото те също претендират да са наследници на Мохамед. Родството на кралицата с пророка неотдавна бе потвърдено и от великия мюфтия на Египет Али Гомаа.

Нови и нови ислямски авторитети посочват, че Зайда е дъщеря на севилския управник ал Мутамид, който е потомък на дъщерята на пророка Фатима и нейния съпруг Али – четвъртият от „праведните“ халифи и любим племенник на Мохамед. Това вероятно ситуира британската кралица в шиитската традиция, ако случайно реши да следва повелята на кръвта.

Впрочем синът на Али се казва Хасан. Така се казва и покойният крал на Марко Хасан II, в чиято чест е наречен внукът на Симеон Сакскобургготски.

Родството с пророка има огромно значение в мюсюлманския свят и може да доведе до редица изгоди. Има конспиративни теории, според които британският кралски род се готви за времето, когато Албионът ще стане халифат. Други пък смятат, че британската корона се опитва да възстанови имперското си влияние върху света с помощта на „уммата“ – глобалната общност на мюсюлманите, която вече надхвърля 1,8 милиарда.

Известно е също така, че британският престолонаследник има сериозни интереси към исляма. Принц Чарлз е патрон на Оксфордския център за ислямски науки, където се обръща към аудиторията с „ассаламу алейкум“, т.е. „мир вам“.

Твърди се, че планира „мултирелигиозна коронация“, на която ще бъде обявен за „защитник на религиите“, а не само на християнската религия.

От друга страна, според шериата вероотстъпничеството е смъртен грях. Следователно Зайда най-вероятно се пържи в ада, а потомците й са прокълнати. Но така разсъждават фундаменталистите, а и нищо не пречи на потомците да се върнат към единствено правата вяра, ако някой ден се наложи.

Флиртовете с

мюсюлманската

религия са

стара традиция

в британския кралски двор.

Още кралица Елизабет (XVI век) пише ласкави писма до персийския шах, мароканския султан и най-вече до султана на Отоманската империя Мурад III, който е бил главният враг на Испания, която пък е основен душманин на Англия. През 1580 г. тя подписва търговски договор с Отоманската империя, който остава валиден цели 300 години. Търсейки общи интереси, тя споделя със султана своята неприязън към идолопоклонничеството – една от малкото теми, в които протестантите и мюсюлманите си приличат. В един момент дори претопява камбаните на закритите католически църкви, за да излее муниции, които изпраща на Турция. Разбира се, тези любезни кореспонденции са продиктувани от търговските интереси. Англия тогава е малък и сравнително беден остров, който се опитва да изгради мрежа от търговски съюзи. В същото време Елизабет води оживена кореспонденция и с руския цар Иван Грозни. За малко дори да му даде за съпруга една от своите придворни дами.

Разбира се,

родството с пророка едва ли е чиста монета

Има доста съмнения дали Мохамед изобщо е съществувал и ако е съществувал – дали наистина е бил пророк, а не просто племенен вожд. Науката историография няма никакви сериозни данни къде е живял, имал ли е семейство и дъщеря на име Фатима. Всички биографии на Пророка са писани 200-300 години след предполагаемата му смърт през 632 г. и почиват на легенди и предания, преминали през десетки поколения (средната продължителност на живота тогава е била около 30 г.). Това са били години на люти междуособни войни и всеки претендент за халиф си е измислял свои притчи и свое родословие, което да го свързва с пророка. И до днес преданията на шиитите и на сунитите се различават радикално.

Спори се чия дъщеря е Зайда, спори се коя е била потомката й Изабела, но за малко в спора за потомствената линия да се намеси и ръката на Москва.

Според руския конспиратолог Андрей Фурсов, прабабата на днешната кралица, Виктория, не е дъщеря на своя официален баща – херцога на Кент Едуард Август, син на крал Джордж III. И затова няма как Елизабет II да е потомка на Мохамед.

Фурсов се позовава на руската светска лъвица, дипломатка и супершпионка Дария Христофоровна Ливен, която през по-миналия век гастролирала в креватите на редица европейски крале и херцози. Дария е била близка приятелка и душеприказчица на Виктория още преди да стане кралица. Според нейните донесения херцогът на Кент е безплоден, а първата му дъщеря, Виктория, се ражда когато е на 50. Най-вероятно биологичният й баща е сър Джон Конрой, сърдечен приятел на херцогинята.

Донесенията на Дария Ливен дълги години са пазени в архива на руското имперско разузнаване, а след това и в касите на КГБ. В навечерието на Втората световна война, когато британското кралско семейство все още флиртува с Хитлер и се опитва да го насочи срещу СССР, лично Сталин дава указания да се подготви операцията „Дон“, за да се докаже, че английският крал не е легитимен. През 1936 г. обаче Едуард VIII е принуден да абдикира, скоро Великобритания се оказва безценен съюзник и операция „Дон“ е спряна.

На този обрат в геополитиката дължим, че Елизабет II все още се води пряк потомък на пророка Мохамед, а покрай нея и Симеон Сакскобурготски е далечен, макар и непряк роднина. Салам алейкум.

Принц Чарлз в Саудитска Арабия
Принц Чарлз в Саудитска Арабия