Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Килиан Мбапе, Блейс Матюиди и Пол Погба (от ляво на дясно) струват колкото целия хърватски отбор.
Килиан Мбапе, Блейс Матюиди и Пол Погба (от ляво на дясно) струват колкото целия хърватски отбор.

Играчи за 1,444 милиарда евро ще спорят за световната титла в неделя. На толкова са оценени 46-те футболисти на Франция и Хърватия преди началото на първенството. Със сигурност това се е променило доста драстично, особено за хърватския отбор, който достигна до финал. Предварително се знаеше, че французите са сред фаворитите.

Всъщност точно французите са най-скъпият отбор в Русия, като играчите на Дидие Дешан бяха оценени на 1,08 милиарда евро преди шампионата. И бяха единствените, които минаваха над милиард. Всички останали са под тази кота.

Така единият отбор е почти три пъти по-скъп от другия в сблъсъка за титлата. За да бъдем точни - 2,97 пъти. Хърватите са 10-и в класацията по цена, като техните футболисти струват общо 364 милиона евро.

И всички тези играчи се борят за 38 милиона долара, което е доста малка сума. Това е премията, която ФИФА дава на шампиона на световното първенство. Това в Русия е най-щедрото до момента, като парите спрямо Бразилия преди 4 години се вдигнаха доста сериозно (виж таблицата). Финалистът пък прибира 28 милиона долара. Отборът, който вземе третото място остава с 24 милиона, а този, който е четвърти - с 22. Всички отпаднали на 1/4-финалите прибират по 16 милиона, а тези на 1/8-финалите - по 12. Участието в груповата фаза бе оценено на 8 милиона. Отделно всеки тим получи по 1,5 милиона за подготовка. С 209 милиона ще бъдат компенсирани клубовете, които дадоха играчи на световното, като от България това са “Лудогорец” и “Левски”, а 134 милиона бяха оставени за компенсация на клубовете при трайна контузия на футболист.

Франция е и вторият най-млад състав на световното първенство. Средната възраст на играчите в отбора е 26,1 години. Най-младият състав бе на Нигерия с 26 години, но африканците се прибраха още в групите.

Хърватският състав за сметка на това е доста по-опитен. Средната му възраст е цели 28 години, като има играчи с по 100 мача в националния отбор. Това им отрежда 10-о място на първенството от всички тимове. И двата отбора разчитат на футболисти, които не са от местното първенство. При Франция 69,6% от играчите играят навън, а при Хърватия - 91,3 на сто.