Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жител на село Голямо Шарково Кадър: NOVA
Жител на село Голямо Шарково Кадър: NOVA

Викат министър Порожанов да отиде при тях

Не е вярно, че няма чума. Взели сме над 6000 проби, които са изпратени в референтна лаборатория, обясни д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ

„Не си даваме животните. Никой не е дошъл от София да ни чуе. Те са подведени. Каним министъра да дойде при нас и да вземат втори проби. Животните ни не са болни”. Това коментираха хората от с. Голямо Шарково, където продължава евтаназирането на животни заради чума, пред Нова телевизия.

Според местните пробите за чума са отрицателни. Те дадоха пример със свой съгражданин, който имал 150 животни, които отгледал с биберон.

„Полицаите са повече от нас, не можем да ги спрем”, каза Костадин Пулев, един от малкото стопани, останал с живи животни. Цялото село обаче го подкрепя.

„Целта ни е да повторим Априлското въстание”, казаха съселяните му. Жителите на селото седят пред кошарите си в опит да спрат евтаназията на животните си. Пътни блокади обаче няма да има, защото ветеринарните власти са в кошарите, допълниха потърпевшите.

„Над 1000 животни бяха избити вчера, гледката беше ужасна, хората страдаха, животните са здрави”, каза жител на селото.

„Вчера животните стояха убити до късно, няма никаква дезинфекция. Чума в селото няма. Докторите казват, че месото и млякото на животните могат да се консумират”, допълни друг.

„Вчера ми убиха 800 животни, дадоха ми документ, който нямаше нито печат, нито написано от ветеринар, че са болни”, обясни възрастна жена.

Не може за една Пенка да се вдига толкова шум и от Европа да се пускат писма, а за избиването на толкова хиляди животни да се мълчи, категорични са местните. Според тях причината за случващото е да се обезлюди района.

„С парите, които Порожанов каза, че ще бъдат изплатени, не можем да си купим едно агне, камо ли да си подновим стадото”, категорични са те.

Протестът на жителите на Голямо Шарково продължава със запалена вълна, останала, защото последния месец никой не изкупува нито нея, нито млякото.

„Това са правилата при подобни заболявания. Въпросът дали има наистина чума е несъстоятелен. Взели сме над 6000 проби, които са изпратени в референтна лаборатория. Трябва да защитим на 1 милион преживни в България. В понеделник ще дойдат експерти от Европа да проверят дали мерките са достатъчно ефективни дори и по границата”, обясни ситуацията д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ.

„Беше ни наложена санкция целите райони да са с такъв режим, успяхме да убедим Европа и Европейската агенция по безопасност на храните да сведат режима само до общинско, не до областно ниво”, каза още той.

„Риск за хората няма, освен икономически”, категоричен е Илиев.

Последните години в България имаше 3 сериозни заболявания, които бяха пренесени при движение на животни без разрешение, в сезони, в които има заболявания.

„Не мога да отстъпя дори на база на тази емоция, като чух и видях, защото това са мнения на хора, които не познават заболяването и технологията на изследване”, каза Илиев.

„Никой не ми е казал, че имам болни животни. Всички са здрави. Няма да мога да преживея тази болка, ако ми убият животните”, каза пред Нова и баба Тодора, чиято снимка с козичката ѝ Светла обиколи медии и социални мрежи вчера. Жената е на 68 години и гледа 165 животни.