Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ген. Драгомир Димитров в кабинета си на директор на Държавна агенция “Разузнаване" СНИМКА: “24 ЧАСА”
Ген. Драгомир Димитров в кабинета си на директор на Държавна агенция “Разузнаване" СНИМКА: “24 ЧАСА”

Правителството съгласува с президента освобождаването на Драгомир Димитров като шеф на държавната агенция. Така генералът ще изпълни едно от своите житейски желания - да се върне обратно в дипломацията

Шефът на Държавна агенция “Разузнаване” генерал Драгомир Димитров е на път да изпълни едно свое житейско желание - да се върне на работа в Германия. Той беше част от екипа в Берлин на посланик Меглена Плугчиева преди повече от 10 години.

Преди седмица на закрито заседание правителството е одобрило назначението на шефа на разузнавателната агенция за генерален консул на България в Мюнхен. На заседанието тази сряда трябваше да бъде прието и и правителствено решение за освобождаването от поста на шефа на разузнаването, което обаче не се е случило. Причината е, че все още президентът Румен Радев не е съгласувал предложението на Министерския съвет за нов директор на Държавна агенция “Разузнаване”. Радев е в Брюксел на срещата на върха на НАТО. Въпреки че агенцията е подчинена на правителството, нейният директор се назначава с указ на държавния глава.

“24 часа” потърси Драгомир Димитров, но не успя да се свърже с него до редакционното приключване.

Кадровият разузнавач оглави през 2012 г. Националната разузнавателна служба и е един от малкото нейни ръководители, който публично не влезе в нито скандал.

59-годишният генерал е почти неразпознаваем в медиите, тъй като отклоняваше поканите за интервюта през всичките тези години. По негово време националната разузнавателна служба бе девоенизирана със закон и генерал майорът стана генерален директор на новата Държавна агенция за разузнаване.

Драгомир Димитров тръгва по кариерната стълба нагоре в първите дни на януари 2002 г., когато оглавява великотърновската дирекция на МВР, следва дипломатическата кариера в Германия и обратно в разузнаването, което ръководи успешно в последните 6 години. Източници от правителството неофициално споделиха, че ген.Димитров е ръководителят на спецслужбата, която е предоставяла най-качествената и вярна информация за външните опасности пред България.

През 2015 г. Драгомир Димитров бе назначен за директор на ДАР с указ на тогавашния президент Росен Плевнелиев. По закон мандатът на директора на разузнаването е с продължителност от 5 години и този на Димитров изтича през 2020 г.

Шефът на разузнаването поема на практика овакантения през май 2017 г. пост на генерален консул в Мюнхен. Там бе Антоанета Байчева, която обаче от май месец миналата година е началник на политическия кабинет на вицепремиерката и външна министърка Екатерина Захариева. Едва с решението за назначаване на Димитров обаче правителството освобождава Байчева от поста на генерален консул.

Нов ще е и генералният консул на България в Милано. С решение на правителството сегашният Росен Руфев се прибира в България, а постът се поема от Таня Димитрова. Тя е посланик на България в Хърватия от 2012 г. и не е дипломат от кариерата.