Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Асахара израснал в крайна бедност.

Той е сляп, брадат, дебел мъж, който на пръв поглед остава незабелязан. За няколко години обаче Шоко Асахара се превръща в религиозен водач и създава своя армия от фанатици, оборудвана с оръжия за масово унищожение.

Наричат го "Гуруто на апокалипсиса". Шоко Асахара изгражда сектата "Аум Шинрикьо" и привлича в редиците й едни от най-светлите умове на японската младеж. Използва ги за създаването на антракс, нервнопаралитични газове и наркотици.

Фалшивият пророк се прочува в цял свят, изпращайки хората си да разпръснат отровен газ в метрото на Токио през 1995 г. Атаката със зарин е най-мащабният терористичен акт в Япония. Умират 13 души, а пострадалите са хиляди.

Шоко Асахара чака присъдата

за бруталните терористични атаки 23 години. Ликвидиран е този месец, а още 12 членове на групировката му ще последват съдбата му. Изпълнението на смъртните присъди беше отложено, докато приключат последните обжалвания на всички осъдени.

Сектата "Аум Шинрикьо" е създадена от Шоко Асахара през 1987 г. Нейната численост достигнала по различни данни от 30 до 50 хил. души, от които повече от 10 000 руснаци. Всички отговорни за създаването на сектата са арестувани и разпределени из различни затвори.

Този месец екзекуциите започнаха с гуруто Шоко Асахара. През последните години той страдал от деменция и така и не успели да вземат надеждни показания от него. Осъденият отказвал дори срещи със семейството и адвокатите си.

Япония не може да забрави терористичния акт, извършен от сектата на Асахара. На 20 март 1995 г. няколко членове на създадената от гуруто секта "Аум Шинрикьо" предприемат добре подготвена акция.

Взривяват контейнери

с отровен газ

в няколко влака на метрото, пътуващи към административния център на столицата.

В сутрешния час пик никой не разбира какво се случва, докато много пътници не започват да излизат от изходите на метрото, задушавайки се, без да виждат нищо. Часове по-рано в град Мацумото в Централна Япония загиват седем души, а още 600 получават различни болки и неразположения в подобен атенат.

Сектата успява да произведе в лабораторията си значителни количества зарин - смъртоносен газ, създаден от учени в нацистка Германия в края на 30-те години на миналия век.

Лидерът на "Аум Шинрикьо" Шоко Асахара израства като бедно дете и никой не предполага, че един ден ще е най-ужасяващият японски терорист. Истинското му име е Чизуо Мацумото. Роден е в Кюшу през 1955 г. като четвърти син на тъкач, борещ се за оцеляването на семейството си с плетенето на сламени килимчета.

По ирония на съдбата семейството му било толкова бедно, че не можело да си позволи въпросните килимчета.

Чизуо бил белязан

от раждането си

с глаукома,

той бил напълно сляп с лявото око и виждал само частично с дясното.

Учел в училище за слепи и бързо установил, че разполага с огромното предимство да бъде единственото частично виждащо дете в клас, пълен със слепи ученици. Не след дълго той се превърнал в училищния побойник, манипулирайки съучениците си да му се подчиняват.

Жаждата за пари се превърнала за него във всепоглъщаща страст. Той много рядко вършел услуги на незрящите си съученици, без да им иска някакво възнаграждение под една или друга форма. С годините си изградил репутацията на човек, който би направил всичко, за да се сдобие с популярност и влияние.

След завършване на гимназия той се преместил в Токио, където се оженил. Бъдещият терорист има пет деца.

Кариерата му започва с отварянето на клиника за акупунктура, където Чизуо

предлагал съмнителни

билкови лекарства

Продавал билките, придружени от тримесечен курс по акупунктура и упражнения по йога, за 7000 долара.

Парите буквално се сипели от небето, а репутацията му на лечител, макар и съмнителна, растяла.

Заедно с богатството растяла и жаждата за по-голямо влияние. Слепият Чизуо създал сектата "Аум Шинрикьо" и сменил името си на Шоко Асахара.

Той бил известен като мил, грижовен и харизматичен лидер и последователите му се увеличавали. Асахара започнал да се облича в бели роби и оставил косата и брадата си да пораснат дълги и неподдържани.

За да разшири империята си, Асахара поискал от учениците си да направят парични дарения, за да подпомогнат своето собствено духовно развитие. Странните ритуали се превърнали в норма. Един от тях бил ритуалното приемане с кръв.

Мръсната вода от ваната на Асахара

се бутилирала

и се продавала като "Чудотворното езеро" за 800 долара литъра. Косми от брадата му, накиснати във вряла вода, се предлагали “само” за 375 долара.

Селището, което приютявало сектата, било от сглобяеми бараки, каравани и складове, заобиколени от висока ограда.

За няколко години групата се разраснала дотолкова, че поклонниците му били въоръжени като малка армия. В редиците си Шоко Асахара привлича едни от най-големите специалисти и успява да създаде лаборатории, където произвежда голям брой оръжия за масово унищожение. Учени, физици, войници и дори членове на Якудза се били заклели във вярност на Асахара.

След атаката в метрото през 1995 г. лидерите на култа се превърнали в най-търсените престъпници в страната. Заловени са само няколко дни след терора. На 27 февруари 2004 г. Районният съд в Токио осъжда основателя на "Аум Шинрикьо" Шоко Асахара на смърт чрез обесване за убийството на 27 души. Присъдата е изпълнена през юли 2018 г.

Четете още:

Откриха мъртъв български дипломат в Токио

Френският гангстер Редоан Фаид, избягал с хеликоптер, за трети път се измъква от решетките. Чудел се дали да става престъпник или полицай

Атаката със зарин от 1995 г. е най-мащабният терористичен акт в Япония, в който загиват 13 души, а ранените са хиляди.  СНИМКИ: РОЙТЕРС
Атаката със зарин от 1995 г. е най-мащабният терористичен акт в Япония, в който загиват 13 души, а ранените са хиляди. СНИМКИ: РОЙТЕРС