Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Роденият на 18 км от Свиленград Георги Станков бил служител по санитарно-ветеринарния контрол на Капитан Андреево

Стоял в сянка, с никого не общувал, бил кротък, но кадрувал в родния си град и в Харманли

Изказвал се за около 3 минути веднъж от трибуната

Депутатът Георги Станков от ГЕРБ, роден на 18 км от Свиленград в Любимец, припомни златните години на митничарите от Капитан Андреево, като отпразнува рождения си ден с торта, обградена с пачки от по 500 евро.

През 90-те години служителите на граничния пункт пръскаха по подобен начин истински банкноти. Тогава обаче хвърчаха популярните германски марки, тъй като курсът на лева бе вързан към немската валута, преди да бъде заменена с евро през 2002 г.

"168 часа" направи опит да се свърже със Станков, за да коментира как е минал празникът му и кой е измислил дизайна на тортата, но само като чу откъде го търсят, затвори телефона, без да каже и думичка.

Наскоро навършилият 55 г. народен представител е

работил рамо

до рамо

със служителите на Агенция "Митници" на южната ни граница, макар и не като колега от бранша. Той е бил ветеринар в граничната инспекция по ветеринарно-санитарен контрол, разказаха местни жители.

Проверявал какви меса, луканки, сирена, фураж и растения се внасят и изнасят от България, дали не са заразени или с изтекъл срок на годност. А в двора си гледал дини.

По характер бил кротък човек, не се палел, не вдигал скандали, не бил агресивен. Стоял в сянка и не обичал да бие на очи, но кадрувал в Любимец и Харманли.

Обещавал на разни хора

да им помогне

да ги назначат, но така и не го правил, разказват негови колеги политици.

В парламента също не е впечатлил колегите си с нищо, изказвал се е за няколко минути. Някои дори не можеха да се сетят за кого става дума.

Член е на комисиите по отбрана, по земеделието и храните и на анкетната комисия, която проверяваше дали водата в Хасково е заразена с радиоактивни вещества.

Подписал е много внесени от ГЕРБ закони, но никога не е предлагал самостоятелни законодателни текстове. Давал е свои идеи по определи проекти на второ четене.

Няма никакви данни да фигурира в групи за приятелство, въпреки че обикновено депутатите обичат да влизат в повече такива, за да могат да пътуват до съответната страна. Може би защото в профила на Георги Станков няма информация дали владее чужди езици.

Нещатните му сътрудници

са кметът на Любимец Анастас Анастасов, директорът на местната болница Иван Илиев и Моника Пашова.

Георги Станков не просто се доверява на свои земляци като експерти, но се чувства много свързан с региона си. Той се похвали в профила си във фейсбук и с организацията на посещение в Народното събрание на дами от клуба "50+" в родния му град. Тя обаче не се превърна в такъв хит, какъвто стана известната снимка с тортата за рождения ден.

Фотото обиколи социалните мрежи с отрицателна скорост. На нея Георги Станков от ГЕРБ духа свещичка с цифрата 55 върху торта под формата на

златен парламентарен звънец

с няколко розички отстрани, също от злато. Върху най-големия долен блат е залепена снимката на депутата пред трибуната, обградена с барокова рамка.

Според негови колеги това може да е от няколкоминутното му изказване по законопроект, но може и да е чел доклад на комисия вместо председателя. ГЕРБ имали практика да пускат неизявявали се депутати да четат доклади.

Отстрани до тортата

небрежно е поставена картата

на ветеринаря, с която влиза и гласува в Народното събрание, и наоколо са подредени прочутите пачки от 500 евро, за които всички се чудят дали са истински, или са от фондан. На журналистически въпрос Станков отговори, че

тортата е била изненада от негови приятели

и е нямал представа какво са му подготвили. Но на снимката се вижда как той няма намерение да откаже подаръка и се е навел към свещта, а интериорът на помещението зад него не показва никакъв лукс. Изглежда като най-обикновена провинциална кръчма.

Според запознати става дума за бистро в родния му Любимец, което побира около 50 души. Сред поканените са били и други представители на местната структура на ГЕРБ. Но в тази малка община партийните пристрастия въобще не били определящи, там всичко се решавало по роднински. Така се записвали и в политическите формации. Георги Станков е активист на ГЕРБ от самото й създаване, разказаха негови колеги.

Наскоро получил предложение да се издигне до заместник-директор на областната структура на Българската агенция по безопасност на храните, разкриха запознати. Той обаче бил обиден, че не го искат за директор.

"Заместник няма да стана, само шеф

може да бъда",

В такъв стил били думите на Георги Станков, когато споделил офертата в приятелски кръг.

Междувременно отпразнувал 55-ия си рожден ден с прочутата златна торта. Но тя не е единствената, с която може да се похвали депутатът.

Жена му, която е бивша директорка на училище и настоящ шеф на Общинския съвет в Любимец, е качила в профила си снимка на друга торта от празненство на депутата. Тя е оформена като предизборен плакат.

Отстрани е обрамчена в синьо, а в левия край са изрисувани 5 сини гербера. Вдясно стои снимката на Георги Станков с номера на партията в бюлетината - 5, а до нея пише: "ГЕРБ, реални решения за България. Д-р Георги Станков. ПП ГЕРБ, 29 МИР, Хасково. Купуването и продаването на гласове е престъпление."

В профила си във фейсбук той публикува главно новини, свързани с ГЕРБ, но наскоро е споделил история за това как хората са склонни да подминават бедните и да ги ощетяват, докато на богатите дават щедри бакшиши:

"Тя го попита: "По колко ги даваш яйцата?"

Старият й отговори: "по 25 ст. яйцето."

Тя му каза: "Ще взема 5 за левче или си тръгвам."

Старият й каза: "Вземи ги на каквато цена си решила, може би това е добро начало, защото не съм продал нито едно яйце днес."

Тя взе яйцата и си тръгна с чувството, че е победила. По-късно през деня отиде с приятел на луксозен ресторант. Когато дойде време за плащане на сметката,

при сметка 42 лв. тя извади 50 лв. и остави рестото.

Това може да ви се струва нормално, но въпросът е защо на нуждаещите се даваме по-малко, а на тези, които нямат нужда, даваме повече? Защо сме властни над тези, които имат нужда от подкрепа, а сме щедри към по-богатите от нас?

Веднъж прочетох някъде следното:

"Моят баща купуваше продукти от бедни хора на високи цени, дори да нямаше нужда от тях, дори понякога оставяше по някой лев отгоре. Объркан, го попитах защо го прави това. А той ми отговори: Това е щедрост, обвита в достойнство."

Четете още:

Депутатът Мартинов рекетирал търговец за суджуци

Най-богатият депутат печели от молекули за по $100 млн.

Жена му е пуснала снимка на друга торта под формата на предизборен плакат на съпруга си.
Жена му е пуснала снимка на друга торта под формата на предизборен плакат на съпруга си.
Всички се чудят дали пачките от тортата на Георги Станков са истински.
Всички се чудят дали пачките от тортата на Георги Станков са истински.