Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В периода на динозаврите Европа е била сбор от острови. Под номер 14 е поставена България.
В периода на динозаврите Европа е била сбор от острови. Под номер 14 е поставена България.

Част от територията на днешните български земи по време на късната креда е била един от многобройните острови, представляващи днешният континент Европа.

В една от последните научни публикации под номер 14 е показана България, което още веднъж доказва, че

не сме били дъно на

море, а суша

"Земята се променя непрекъснато, постепенно Африка се подпъхва под Европа и тя се превръща в суша, а морските басейни отстъпват", обяснява Христова.

В тази островна система динозаврите са се чувствали чудесно, тъй като климатът е бил тропически и не се е стигало да падане на температурите под нулата. Благодарение на това е имало достатъчно зеленина и разнообразна растителност за тревопасните динозаври.

Учените разчитат много на предстоящата си работа в находището край Трън.

"Тепърва ще имаме много информация, тъй като ще вземем проби за полен, за да установим каква е била флората – разказва гл. асистент Латинка Христова. – Знаем, че останките са на динозаври от късната креда, че са в седиментите на

плитка лагуна

и няма следи от пренос, така че шансът да са умрели на място е голям, но тепърва ще събираме основната информация."

Дали костите край Трън са на стадо динозаври или са носени от реките, тепърва ще се установява.

"Част от тях са живели на големи групи, други са се движели сами – обяснява Христова. – Това, че има много кости на едно място, не означава, че са от едно стадо, може да са събрани по-друг начин – животни от различни видове може да са загинали край места за водопой, или костите от даден район се събират от придошлите реки и после се отлагат заедно на определено място."