Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Противопоставя се на баща си да бъде “наследник” в местния клон на партията в Анхуей и записва право в Пекин

l Той е най-младият областен управител на Хънан, като “протеже” на бившия президент за малко не го наследява

l Научава английски без чужда помощ, на 40 години става доктор по икономика

l Министър-председателят е придружаван от съпругата си Чън Хон, защото сегашното ръководство на Китай дава по-висок дипломатически статут на своите дами

С легендарния джъмбоджет “Боинг 747-8И” кацна на правителствения ВИП в София китайският премиер Ли Къцян за своята официална визита у нас преди дни. Моделът на летателното средство направи впечатление, гледан от земята, при своето приземяване и излитане по-късно, защото е с внушителни размери и разполага с над 400 пътнически места.

По всичко личи, че антуражът на министър-председателя на Китай за 7-ата среща на правителствените ръководители на страните от формата 16+1 и съпътстващия я бизнес форум е бил многоброен. Къцян е дошъл у нас с 400 компании, като китайските бизнесмени са пристигнали с още няколко самолета.

Обикновено той пътува със своя личен “Боинг-2447”, който през юни бе зает от самия Ким Чен Ун при пътуването му до Сингапур за историческата среща с Доналд Тръмп. Лидерът на КНДР би трябвало да използва личния си самолет Chammae-1, но в онзи момент е потърсил помощта на Китай като предпазна мярка заради състоянието на машината, пише хонконгската медия Apple Daily. Още по време на визитата си в Далян през май Ким Чен Ун е договорил използването на личния самолет на Ли Къцян с китайския президент Си Дзинпин, който пък винаги лети с “Боинг-2472”.

По принцип китайското ръководство използва четири самолета “Боинг” - B-2443, B-2445, B-2447 и B-2472.

Въпросният B-2447, който е на разположение на Къцян, е в експлоатация от 23 години и когато не е необходим на премиера, е използван като обикновен пътнически самолет. Летателната машина разполага с нужния комфорт за председателя на Държавния съвет - на борда има офис, спалня и приемна. За разлика от Air Force One обаче не е оборудван с противовъздушна система за отбрана Фактът, че Ким Чен Ун пътува именно с него към Сингапур, е изключително странен за мнозина и заради това, че правителството на КНДР насърчава идеологията чучхе, подчертаваща самодостатъчността на държавата.

Преди пристигането на Ли Къцян в София страната ни за последно е посещавана от китайски премиер преди 18 години, когато настоящият втори в своята държава още е губернатор на Хънан и партиен секретар на китайската провинция. И то най-младият - заема този пост едва на 43 години.

През 2015 и 2016 г. той вече е 12-и в класацията “Най-влиятелните хора в света” на списание “Форбс”.

У нас Къцян получи като подарък и знаме от съпругата на Боян Петров, който изчезна по време на изкачване в Хималаите. На него пише, че сърцето й завинаги ще остане там, а министър-председателят сподели, че те се гордеят с куража на Петров.

“Беше вълнуваща среща - сподели Радослава Ненова във фейсбук. - Поканата дойде неочаквано за мен точно когато слизах от Камен дел след един красив залез. По пътя към колата си мислех какво ли трябва да кажа, а на другия ден просто говорих от сърце на двамата премиери и мисля, че те направиха същото! Няколко минути, в които не всичко беше политика”

Къцян намери време след важните преговори да се разходи из Витоша въпреки дъжда заедно със съпругата си Чън Хон. Двойката бе посрещната и от президента Румен Радев и първата дама Десислава Радева във вила “Калина” след срещата на държавния ни глава с министър-председателя на “Дондуков” 2.

Присъствието на Чън Хон у нас е и благодарение на факта, че именно при сегашното ръководство жените на китайските лидери вече се ползват с по-висок дипломатически статут.

Съпругата на президента Пън Лиюен дори е била домакин на бившата първа дама на САЩ Мишел Обама.

Чън Хон пък за първи път придружава Ли Къцян година след встъпването му в длъжност - през 2014 г. по време на неговата държавна визита в Африка.

За сравнение - половинката на бившия министър-председател Уен Джиабао - Джан Пейли, се е появявала само веднъж на обществено събитие редом до мъжа си.

61-годишната Чън Хон е учен и има докторска степен, завършила е английска филология, специализацията й е за натурализма в американската литература.

Тя израства в семейство на интелектуалци. Според местни медии баща й е бил старши служител, отговарящ за усилията за борба с бедността, а майка й - репортер.

Чън Хон се запознава с Ли Къцян, когато и двамата са на стаж в Пекинския университет. Имат дъщеря, която учи в САЩ.

Хон никога не говорела за съпруга си на публични места и мнозина научили кой е той чак след 2008 г., когато става вицепремиер. Скоро след това академичката преустановява работата си в университетските среди поради причини, свързани със сигурността.

Когато Къцян заема поста на министър-председател, президент е Ху Дзинтао, с когото се познават от времето си в Комунистическата младежка лига, на която и двамата са били първи секретари. Именно оттам тръгва възходът на Къцян.

Ли е част от т. нар. пето поколение, родени между 1945 и 1955 г. личности, голяма част от които са с икономическо образование или с опит в частния сектор. Той също е икономист, който в годините след културната революция като член на комунистическата партия отказва да послуша баща си и да стане “наследник” на нейния местен клон в Анхуей, откъдето е родом, а записва право в Пекин. На 40 години става доктор по икономика, а дисертацията му получава най-голямата награда в Китай в тази област - “Сун Йефан”. По времето, в което Къцян е най-младият областен управител на Хънан, официозната преса му рисува портрет на скромен и амбициозен лидер, който предпочита да работи здраво за благосъстоянието на провинцията, отколкото да си губи времето в банкети и официални вечери. За шест години на този пост той действително постига видими резултати, като през 2007 г. става част от Постоянния комитет на Политбюро, а на следващата година и първи вицепремиер.

Заради старото си познанство с президента Ху Дзинтао Асошиейтед прес дори го нарича “протеже” на Ху и първоначално той е смятан за негов възможен приемник.

Въпреки добрите изгледи пред Къцян да стане 1-ви обаче Си Дзинпин като доскоро оглавявал партията в Шанхай успява да го измести в Постоянния комитет и това е причината в крайна сметка той да получи вицепремиерското място. На поста го връхлитат всевъзможни проблеми. Сред тях е и нарастващата пропаст между бедни и богати, срещу която Ли излиза с умела стратегия, т.нар ликономика, за намаляване на дълга и на стимулите за регионалните власти, давани от централното управление. По-късно надгражда действията си с данъчни облекчения за малкия бизнес и подобряване на инфраструктурата във вътрешността на страната.

“Индекс Ли Къцян” пък се свързва с негов коментар за оценка на китайската икономика, според който през 2007 г. Ли казал на тогавашния американски посланик, че данните, публикувани в провинция Ляонин, за брутния вътрешен продукт са ненадеждни. Той самият използвал три показателя за целта: обема на товарите, превозвани с влак, потреблението на електричество и заемите, отпуснати от банки.

През 2013 г. Къцян става човек номер 2 в партията, като се превръща в един от шестимата (освен президента Си) членове на Постоянния комитет на Политбюро - орган, в който президентът е основната фигура, но и останалите имат право на дума при вземането на решения. Ролята му на 2-ри обаче в момента е ограничена, тъй като президентът укрепи позициите си и консолидира власт, подобна на тази на Мао Дзъдун и Дън Сяопин, а пък върховният икономически съветник

Лю Хъ, наричан “царят на икономиката”, получи някои от правомощията на премиера.

Въпреки всичко обаче Къцян работи с пълна сила за по-успешна икономика и в международните си изяви винаги търси всички възможни пътища за укрепване на търговските и останалите връзки, а в. “Вашингтон пост” го определя като “изключително интелигентен” лидер.

Още четете: 

Ли Къцян обиколи Витоша в дъжда

Китай вкарва 1,5 млрд. евро в България, има интерес към две магистрали и „Белене“ (Обзор)