Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

12-те деца от футболния отбор "Дивите свине" и техният 25-годишен треньор Екапол Чантавон, които от 23 юни са блокирани в наводнената пещера "Там Луанг Нанг" в Тайланд и прекараха там 18 дни, оцеляха благодарение на медитация.

Това разказа пред "168 часа" Панчо Благоев, който от дълги години живее в държавата от Югоизточна Азия и следи цялата драма около случилото се. По думите му благодарение на треньора, който в продължение на десет години е бил монах и е изучавал будизма, децата оцелели. През цялото време, което те прекарали без вода и храна, били в медитация. Екапол ги научил как да тренират ума си, така че да постигнат физическо и емоционално равновесие със себе си и да излъжат организма си, че няма нужда от жизненоважните за него неща. За децата треньорът бил не просто учител, а близък приятел, с когото споделяли грижите си. Отборът бил и изключително сплотен. Заедно те обикаляли пещери, карали колела чак до Мианмар и дори плували във водопади.

Панчо Благоев, споделя още, че според местни отборът решил да отиде до пещерата заради рождения ден на едно от момчетата. На входа й дори имало книга, в която всеки посетител пишел името си. За нещастие обаче проливните дъждове в страната повишили водното ниво и калта в пещерата, което принудило групата да влезе навътре и да стигне до могила в подземна камера, за да избегне удавяне. Без да имат никаква възможност да се свържат с когото и да е от близките си и да извикат помощ, няколко дни децата и треньорът се молят да бъдат открити, преди водата да ги погълне.

"На 2 юли съдбата им се усмихва и двама водолази успяват да ги открият - разказва Панчо. - Лошата новина е, че пътят до отбора е изключително проблемен."

За да намерят децата, специалистите пробиват над 100 дупки, като само 18 от тях достигат до самата пещера. Единственият алтернативен начин за изваждането им е през тъмни и тесни пасажи, пълни с кал и вода. Освен това на места имало и силни течения, а кислородът не достигал. Самата пещера е дълга около 5 км. От тях децата, които са на възраст между 11 и 16 години, трябва да преплуват първоначално около 130 м, след това нови 400 и след това кратък отсек от маршрута на дълбочина 5 метра.

"Времето за отиване на водолазите е приблизително 6 часа, за връщане пак толкова - обяснява Благоев. - Децата се учат да се гмуркат, защото не се знае кога пак ще завали силно, което отново ще покачи нивото на водата. Няма друг път, по който могат да минат."

Именно прогнозите за обилни валежи и наводняване на пещерата наложиха привеждането в ход на най-рискования вариант за спасяването на попадналите в капана. Дългият маршрут наложи и презареждането на бутилките с кислород. Те бяха разположени на отделни участъци по пътя, за да могат водолазите, когато отиват към децата и се връщат вече заедно с тях, да имат достатъчно. При плуването и гмуркането спасителите използвали и водолазно оборудване, нужно при изключително тесни подводни пасажи.

По какъв начин специалистите улесняват извеждането на децата от пещерата, четете в печатното издание на "168 часа".

Четете още:

Илън Мъск изпробва подводницата, създадена за спасяване на децата в Тайланд

Участник в спасителната операция в пещера в Тайланд е загинал (Видео)

Вижте видео на 12-те деца в пещерата в Тайланд