Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Защитникът на Хърватия може да направи трансфер от Турция във Висшата лига на Англия

Героят от мача на Хърватия с Русия Домагой Вида предизвика поредния политически скандал на световното първенство по футбол.

След като "ватрените" се класираха за полуфинал на световното първенство в Русия, отстранявайки домакините след изпълнение на дузпи, Вида и помощник-треньорът на Хърватия - Огнен Вукоевич, записаха клип, в който скандират "Слава на Украйна!". Както беше обявено, възгласът е популярен призив на националистите в Киев.

Хърватският футболист, обаче

няма да бъде дисциплинарно наказан,

а само предупреден от ФИФА за използване на политически обръщения. Това обявиха от световната футболна централа. Единствено скаутът Огниен Вукоевич, който асистира в заснетия с телефон клип, беше отстранен от делегацията на националния отбор на Хърватия от федерацията на страната.

Все пак, доколко фразата е провокация към Русия, може да се спори. И едва ли домакините биха реагирали така остро, ако някой футболист от чужд отбор беше викнал да речем: "Vive la France!".

Всъщност истинското политизиране направиха самите руснаци с реакциите си, и то от официални политически лица.

“Хърватите винаги са били предатели", избухна членът на Съвета на Руската федерация Франц Клинцевич. Вълна от възмущение заля и руските медии.

От своя страна те побързаха да извадят "кирливи ризи" от биографията на хърватския защитник - преди време бил санкциониран за пиене на бира преди мач, а страстта му към алкохола станала причина да бъде глобяван от пътни полицаи.

В ефира на радио “Спутник” президентът на Международния съвет на руските съотечественици Вадим Колесниченко бешеоще по-краен в оценката си:

"Спортът трябва да бъде извън политиката, но той стана политика. Расизмът и нацизмът във футбола в последно време процъфтяват в Украйна. Днес обсъждаме недостойната постъпка на играча на националния отбор на Хърватия. Трябва да отдадем дължимото на такава уважавана организация като ФИФА, която своевременно реагира, като направи публична забележка."

Истината е, че и преди решителната футболна среща Вида се радва на популярност не само в родината си, а и в Турция и Украйна, където е играл в местни отбори. Има и прекрасно семейство. Съпругата на Домагой Вида - Ивана, привлече вниманието на фоторепортерите по време на четвъртфинала между Хърватия и Русия на световното първенство по футбол в Русия. Надарената брюнетка бе на трибуните заедно с техния син Давид (2 г.) и остана много

доволна от победата на "шахматистите" след изпълнение на дузпи.

Ивана Вида
Ивана Вида
Тя е кралица на красотата за 2014 г. на Хърватия и ще подкрепя горещо съпруга си и в битката с Англия, която ще излъчи втория финалист на Мондиал 2018.

От своя страна Футболната федерация на Хърватия заявява, че изявлението на футболиста е било в отговор на подкрепата на украински футболни фенове преди мача с Русия. В същото време федерацията призовава футболистите на националния отбор да се въздържат от изказвания, които могат да бъдат преценени като политически. Освен това ръководителите на хърватския футбол с основание се опасяват, че по време на мача с Англия възмутени руски фенове могат да организират ответна провокация заради призива "Слава на Украйна!".

В същото време той е герой в Украйна. Фенове на "Динамо"-Киев посетиха тренировъчния лагер на отбора в Австрия и разпънаха транспарант "Хвала, Домагой",

“Благодарим, Домагой"

След това разпънаха транспаранта и по време на приятелската среща между "Динамо"-Киев и швейцарския "Люцерн".

Логично и Футболната федерация на Украйна защити хърватския национал. Председателят на федерацията Андрей Павелко заяви: "Футболната федерация на Украйна и аз лично заехме твърда позиция в ситуацията около хърватския национал Домагой Вида. Футболистът има много приятели в Украйна, защото защитава честта на "Динамо" и живя в столицата в много тежко за нас време, тези приятели заслужават да им посвети поне частичка от победата.”

Със сигурност обаче скандалът с хърватския футболист няма да навреди на кариерата му.

Защитникът на Хърватия Домагой Вида може да направи трансфер от Турция във Висшата лига на Англия. Футболистът играе за “Бешикташ” от януари тази година, но е харесан от големия английски клуб “Ливърпул”, който е бил впечатлен от представянето на хърватина на Световното първенство по футбол 2018.

“Ливърпул” иска да направи хърватска връзка в отбраната си, като привлече Вида да играе с Деян Ловрен. Клубът ще предложи

за защитника

12 млн. паунда

Хърватинът има договор с “Бешикташ” до 2023 година.

Любопитното е, че бранителят можеше да се озове във Висшата лига още през 2017 г. Тогава той бе харесан от градския съперник на “Ливърпул” - “Евертън”. До сделка обаче не се стигна.

Подобен казус се появи по-рано на първенството, когато играчите на Швейцария Джердан Шакири и Гранит Джака, които имат косовски корени, изразиха радостта си от победата над Сърбия, правейки знака на двуглавия орел с ръце пред феновете на "плавите". В крайна сметка и на двамата бе наложена единствено финансова глоба.

В крайна сметка спортът и политиката по един или друг начин са свързани, а може би най-добре трябва да разбират този факт организаторите на големи световни турнири, които също хвърлят милиарди държавни пари, за да лъскат имиджа си чрез тях.

Още по темата:

Нов политически скандал на Световното: Герой за хърватите подразни Русия със "Слава на Украйна"

Хърватия е на полуфинал, изхвърли домакина Русия с дузпи