Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това е резиденцията в Банкя, в която правителството смята да настани избирателната комисия.
Това е резиденцията в Банкя, в която правителството смята да настани избирателната комисия.

Членове на комисията оглеждаха предложения имот

Централната избирателна комисия да се премести в Банкя в сградите на бившата резиденция на Тодор Живков.

Това предложение са отправили от регионалното министерство към ЦИК, след като комисията започна да оглежда сгради в столицата, в които да се премести.

Във вторник членове на ЦИК са били на оглед в Банкя, за да видят дали предложеният имот отговаря на нуждите им. След това ще подготвят доклад за ЦИК, а комисията трябва да се произнесе по него евентуално следващия вторник или четвъртък, когато са редовните ѝ заседания, обясни говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Преместването извън София би могло да попречи на работата ѝ, опасяват се обаче други членове на ЦИК. От друга страна, резиденцията, която разполага с 5 сгради, предлага условия както за настаняване на изборната администрация, така и за съхраняване на архивите на ЦИК. Проблем обаче било плачевното състояние на бившата резиденция на Тодор Живков и

нуждата от много

голям и скъп ремонт

В момента комисията се помещава в бившия Партиен дом. Там обаче от няколко месеца текат усилени ремонтни дейности и преустройство на сградата в нова пленарна зала на Народното събрание. До лятото на 2018 г. депутатите трябва да се нанесат там, а ЦИК да напусне.

ЦИК искаха да се настанят в тази сграда в центъра на София.
ЦИК искаха да се настанят в тази сграда в центъра на София.

До този момент от ЦИК бяха поискали от правителството няколко сгради в центъра на столицата, като комисията дори прие доклад на своя работна група.

Бившата централа на партия АБВ и на НДСВ на ул. “Врабча” 23 в София е най-подходяща за нов офис на ЦИК, гласеше заключението на комисията.

Това е становището на специалната работна група на избирателната комисия, която трябва да избере къде да се премести ЦИК, научи “24 часа”.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството бяха предложили на ЦИК 7 имота, но

само сградата на

“Врабча” 23 бе одобрена

от членовете

на комисията

като подходяща. Там преди години се помещаваше централата на НДСВ. След като партията на бившия премиер Симеон Сакскобургготски освободи държавния имот, в част от помещенията се нанесе Националната агенция по приходите. По-късно “царските офиси” бяха дадени на АБВ. Партията, създадена от бившия президент Георги Първанов, обаче след последните парламентарни избори вече не отговаря на условията да ползва държавен имот за централа и това лято областната управа в София стартира процедура за освобождаването на имота. Освен ЦИК помещенията на АБВ си е харесала и НАП.

ЦИК е правила оглед и на централата на СДС на ул. “Г. С. Раковски” 134. Там обаче вече бе настанен НФСБ на вицепремиера Валери Симеонов, като синята партия запази един етаж, въпреки че загуби правото си на държавен имот.

Сред имотите, предложени на комисията, е било и Военното НДК. Той също бе отхвърлен като неподходящ след оглед на работната група. Отказани били още два държавни имота - на бул. “Драган Цанков” 6, където остана част от Софийския районен съд, и на ул. “Владайска” 48А зад хотел “Шипка”, където пък е “Интендантско обслужване”.

Други от седемте първоначално предложени на ЦИК имота са били бившето иранско посолство на бул. “Васил Левски” 77 и сградата на Военното издателство на ул. “Иван Вазов” 12.