Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ердоган и съпругата му влизат в президенстския дворец за церемонията по встъпването.
Ердоган и съпругата му влизат в президенстския дворец за церемонията по встъпването.

Румен Радев единствен президент от ЕС на церемонията в двореца в Анкара

Реджеп Ердоган се закле в понеделник като първия държавен глава на президентска република Турция, след като

реформа на

конституцията му

даде огромни

правомощия

и контрол в изпълнителната, законодателната и съдебната власт. Това му отваря пътя към еднолично управление и го превръща в един от най-могъщите лидери в света.

На церемонията по встъпване в длъжност присъстваха 22-ма държавни глави, сред които българският президент Румен Радев и 17 премиери, председатели на парламенти и представители на международни организации, предадоха турски медии.

Сред гостите бяха премиерът на Унгария Виктор Орбан, президентът на Венецуела Николас Мадуро, бившият италиански премиер Силвио Берлускони, емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани, съобщи Ройтерс. Руският президент Владимир Путин упълномощи премиера Дмитрий Медведев да го представлява. Германия изпрати бившия канцлер Герхард Шрьодер, определен от Анадолската агенция като “специален приятел” на турския президент.

Тъй като в момента САЩ нямат посланик в Анкара, церемонията е уважил американският шарже д'афер. Турски медии съобщиха, че Румен Радев е единственият държавен глава на страна от ЕС, който присъства на церемонията. От Гърция нямаше никой.

Босна и Херцеговина, Грузия, Казахстан, Киргизия, Азербайджан, Македония, Сърбия, Украйна, Молдова и много африкански страни също бяха представени от висши държавни лица. Шефът на парламентарната комисия по култура и медиите Вежди Рашидов има специална лична покана от Ердоган за церемонията.

Тържествата в Анкара започнаха с полагането на клетва в парламента, която бе излъчвана пряко по телевизията.

Според изискванията на протокола президентът Реджеп Ердоган

беше облечен в

черен костюм,

а присъстващите депутати от управляващата Партия на справедливостта слушаха думите на клетвата прави. Опозицията обаче не стана на крака. Изцяло в черно, но с бяла забрадка бе и съпругата на Ердоган - Емине.

“Като президент заклевам се в честта и почтеността си пред великата турска нация и историята ѝ да работя с цялата си власт за закрила и възхваляване славата и честта на Република Турция”, обяви Ердоган с ръка на сърцето. “Заклевам се да пазя независимостта и честта на тази държава. Да се подчинявам на конституцията и да бъда воден от демократични принципи. Да гарантирам сигурността, правата и свободите на всеки гражданин на Република Турция”, продължи той. Накрая прозвуча химнът на страната.

След това Ердоган се отправи към мавзолея на основателя на турската република Кемал Ататюрк, където остави паметна бележка в книгата за почетните гости. Колата на държавния глава бе покрита с хвърлени цветя от почитатели.

Същинската церемония започна в 18 ч в президентския комплекс “Бештепе” в столицата Анкара. Освен официалните гости на нея бяха поканени и хиляди представители на различни социални среди в Турция - учители, лекари, търговци и бизнесмени, селски кметове, миньори, спортисти. Те бяха изненадани от внезапно завалял дъжд и започнаха да покриват главите си с пластмасовите столове и раздаданите им сини подаръчни пликове.

Заедно с охраната на тържествата в гигантския дворцов комплекс в Анкара се събраха около 10 хиляди души. Всички получиха юбилейна монета, изсечена специално за случая. Ердоган влезе в двореца

сред шпалир

от войници в

облекла от

времето на

Османската

империя

и бе посрещнат със 101 оръдейни салюта. Церемонията бе последвана от официална вечеря.

Медии в Бангладеш написаха, че министърът на планирането на страната, който пристигна за тържествата,

носи на Ердоган

100 кг манго

като подарък

от премиерката шейх Хасина.

В 21,30 ч вечерта се очакваше президентът на пресконференция да обяви състава на новото си правителство, което вече ще е от 16 вместо 21 министри, както и да отмени извънредното положение, въведено в страната след опита за преврат през лятото на 2016 г.

Румен Радев: Стремя се да градя доверие с президентите на всички съседни страни

“Стремежът ми е да градя отношения на взаимно доверие и уважение с всички президенти на всички наши съседни страни. Нека не забравяме, че в днешните реалности и особено в нашия регион добросъседството играе ключова роля за опазване на мира и стабилността.” Така Румен Радев отговори на въпрос, че е единственият президент на държава - членка на ЕС, който присъства на церемонията по встъпване в длъжност на Ердоган в Анкара.

Държавният глава напомни, че неведнъж е обръщал внимание върху “недопустимата намеса на Турция в българските избори и нашите религиозни дела”, но бил убеден, че ненамесата във вътрешните работи е необходима за добросъседството. “Тук съм, защото уважавам избора на турския народ и очаквам същото от страна на нашите съседи”, каза Радев. И добави, че Турция е най-големият търговски партньор на България извън ЕС, а и югоизточната “врата” на Европа, която в момента удържа миграционния натиск.

След катастрофалния провал на енергийната ни политика Турция се превръща и в решаващ фактор по отношение на надеждността на нашата енергийна сигурност, на доставките и на цената на природния газ, подчерта Радев. И изрази увереност, че с Ердоган ще работят за развитие на двустранните отношения в дух на добросъседство, взаимно уважение и партньорство.