Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Линейка откарва една от децата към болницата в близкия град.
Линейка откарва една от децата към болницата в близкия град.

Малките футболисти излизат на групи, в операцията участват 90 водолази

След епична и рискована спасителна операция в неделя 4 от децата, заклещени в наводнената пещера в Тайланд, бяха спасени. Малко по-рано редица медии съобщиха, че извадените деца са 6, но тази информация не се потвърди.

Около 17 ч и 40 мин местно време дойде съобщение, че две деца от групата вече са навън. Новината предизвика бурна радост. Другите две излезли след около 10-20 мин. Според първоначалните планове се очакваше първите оцелели да се появят около 21 часа.

Австралийски лекар, който бил при децата в пещерата, взел решение, че те вече

са достатъчно

здрави, за да

бъдат

евакуирани

Не бе съобщено обаче кои точно са 4-те деца, които трябва да благодарят за благополучния завършек на одисеята си.

12-те деца бяха разделени на 4 групи, като треньорът им е в последната. Първите спасени бяха придружавани от 18 опитни водолази - 13 от тях са чужденци, а 5-има са от местните спецчасти. Общо в операцията участват 50 чуждестранни и 40 местни водолази.

Решението да започне операцията бе взето на принципа “Сега или никога”, пишат световните агенции. В близките дни се очаква районът на пещерата отново да бъде залят от проливни дъждове, които биха провалили усилията на хилядите хора, сред които и много чужденци, дошли да помагат. Старт на операцията бе даден сутринта, след като екипите

успяха с

изпомпване да

намалят нивото

на водата с

около 30 см

и така направиха възможно децата да вървят, вместо да плуват през по-голямата част от 4-те километра към изхода.

Родителите на тайландчетата били информирани за всички възможни рискове, но дали съгласието си евакуацията да започне. Децата също били подробно информирани как ще протече спасяването.

“Те са много силни и решени да излязат навън и да се съберат с близките си”, обявиха ръководителите на операцията преди началото ѝ. Рано сутринта в неделя всички журналистически екипи, включително десетките чуждестранни телевизии и фотографи, бяха помолени да напуснат района.

Веднага след излизането си децата бяха подложени на първи медицински преглед на място, след което - отведени в болницата в близкия град Чианг Рай.

Линейки и военни хеликоптери очакваха появата на малките футболисти, за да ги отведат в клиниката, където

ги поемаха 35

техни колеги от

спешното

отделение

Според първите информации състоянието на едно от децата предизвиква тревога и то ще бъде подложено на по-обстойни прегледи. По-късно бе съобщено, че всички са добре.

Малко след спасяването на 4-те деца стана ясно, че операцията е прекратена за деня. Причаната е, че цялото количество кислород, с което спасителите са разполагали, е било употребено.

Усилията ще бъдат подновени в понеделник и ще продължат до изваждането на всички деца и треньора. В най-лошия случай това ще отнеме 2-3 дни.

12-те деца от футболния отбор “Дивият глиган” на възраст между 11 и 16 г. и 25-годишният им треньор изчезнаха на 23 юни. На 10-ия ден от издирването те бяха открити отслабнали и гладни, но живи от двама британски водолази. Оказа се, че отишли да изпълнят ритуал - да напишат на скала в пещерата имената на новопостъпилите в отбора. Докато били вътре обаче, завалял проливен дъжд, който наводнил тесните коридори и ги хванал в капан. Децата се намираха на 800 м под земята, което

се равнява на

два небостъргача

като “Емпайър

Стейт Билдинг” един върху друг. Имаше варианти момчетата да бъдат извадени чрез пробиване на комини в пещерата, но той не можа да се осъществи.

Неочаквано за всички след изваждането на първите невредими деца президентът на САЩ Доналд Тръмп направи изявление за спасителната мисия, като обяви в туитър, че американското и тайландското правителство са работили в много тясно сътрудничество помежду си. Той похвали “тези много храбри и талантливи хора”, без да уточни кого точно има предвид.

Илон Мъск наредил да направят малка подводница за деца

Дни след като обяви, че изпраща инженери от две от компаниите си да помагат за изваждането на децата в Тайланд, американският милиардер Илон Мъск разкри, че е натоварил специалистите си да работят по строителството на малка, с размерите на дете подводница, която се прави от части на ракетата “Фалкон 9”, съобщи сайтът “Върдж”. Тя трябвало да е достатъчно миниатюрна, за да може да влезе в тесните коридори на пещерата, достатъчно лека, за да може да бъде бутана от двама водолази, и достатъчно здрава, за да не се повреди от скалите. За момента обаче не изглежда съоръжението да е било използвано в първия етап на спасителната операция. В неделя следобед Мъск написа, че подводницата ще бъде завършена до часове и пратена в Тайланд.

По-рано бе съобщено, че идеята на Мъск е да бъде прокаран през пещерата подводен тунел от найлонови тръби, през който децата да преминат, без да се налага да се гмуркат.

Деца разглеждат снимките на малките футболисти, които се превърнаха в герои.
Деца разглеждат снимките на малките футболисти, които се превърнаха в герои.