Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: РОЙТЕРС
СНИМКИ: РОЙТЕРС

 "Петлите" биха 2:0 в Нижний Новгород, пореден комичен вратарски гол в Русия

Само в рамките на седем дни Франция идхвърли от световното втори двукратен световен шампион от Южна Америка.

След 4:3 срещу Аржентина в 1/8-финала в петък “петлите” прекършиха с 2:0 и Уругвай, за да влязат в голямата четворка, която ще разпредели местата и ще определи новия първенец на планетата.

Двата отбора бяха в една и съща група на световните през 2002 и 2010 г., когато мачовете им завършиха 0:0, а Франция наизменно отпадаше още на този етап.

В Нижний Новгород погледите на всички естествено бяха вперени в получилия щедри аванси след отличната си игра срещу Аржентина Килиан Мбапе. Напрежението очевидно се отрази на 19-годишния французин и той на няколко пъти отигра нервно и неточно.

Изненадващо след 25-ата минута уругвайците откриха пътечка по левия фланг на френската защита и целенасочено преориентираха повечето си атака през неособено стабилния в този мач Лука Ернандес, който стана и първият, получил жълт картон.

Съвсем скоро - в 40-ата минута го последва още по-младият уругваец Родриго Бетанкур, за когото нещастието беше двойно - това му е втори жълт картон, значи пропуска полуфинала, ако отборът му се класира, а освен това от отсъдения пряк свободен удар французите се въплозваха хладнокръвно и резултатно. Гризман центрира, а защитникът Варан изпревари с няколко сантиметра Стуани (или просто бе малко по-висок) и с глава откри резултата.

След две-три минути уругвайците имаха аналогично положение, за да изравнят. Вратарят и капитан на Франция Уго Лорис обаче успя да перне битата от Касерес топка с дясната си ръкавица, а ветеранът Годин при добавката я прати почти на втория етаж на трибуната.

В отбора на Франция обаче над всички беше Нголо Канте, който пресече подавания и отне топки помече от всичките си съотборници, взети заедно, при това без да се умори. На колегата му в средата на терена Пол Погба обаче отново играта не му потръгна и той бързо се изнерви.

След почивката Уругвай обърна бързо да върне гола пасив и организиран продължителен щурм на френската вратата.

Когато той започна да затихва треньорът Табарес, който вече е четвърти по мачове на световно (20, колкото имат Марио Загало и Бора Милотинович, Хелмут Шьон е с 25, Карлос Алберто Парейра с 23 и Луис Фелипе Сколари с 21), реши да влее свежа кръв в организма.

Младият Максимилиано Гомес и опитният Кристиан Родригес обаче не бяха се затичали като хората, когато мачът на практика свърши.

Французите организираха контраата, която обаче се забави, топката бе върната малко пред наказателното поле към Гризман.

Той отправи силен, но на пръв поглед безнадежден удар право в ръцете на Муслера.

Вратарят обаче някак си успя да метне топката над главата си право във вратата.

При 2:0 мачът се изнерви допълнително заради нелепия гол. Скоро и поизгубилият се след почивката Мбапе получи жълт картон за симулация, след което двата отбора аха да се сборичкат.

Разбрали, че така може да загубят някого за полуфинала, французите започнаха да разиграват продължително и хладнокръвно, печелейки и време, което оставаше все по-малко, и пространство.

Така във вторник, 10 юли, на стадиона в Санкт Петербург Франция ще срещне в първи полуфинал на световното победителя от мача Бразилия - Белгия.