Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Китайският премиер Ли Къцян показва картата на транспортните коридори през България, която му подари Бойко Борисов. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА
Китайският премиер Ли Къцян показва картата на транспортните коридори през България, която му подари Бойко Борисов. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

От София Ли Къцян потърси ЕС за съюзник в търговската война

Споразумение за кредитна линия от 1,5 млрд. евро за български фирми подписаха Българската банка за развитие и Китайската банка за развитие в присъствието на премиерите Бойко Борисов и Ли Къциян.

Средствата се дават от китайската банка и през ББР ще отидат за кредити с ниски лихви за български фирми.

Общо 10 споразумения бяха подписани след разговорите между Борисов и Ли Къцян в Министерския съвет.

Китай иска да разшири инвестициите си в България и обсъдихме с премиера Борисов конкретен интерес към железопътната магистрала на България с Егейско море и магистралата Свиленград-Русе с тунел под Шипка, както и проекта за АЕЦ „Белене“, заяви след разговорите министър-председателят на Китай Ли Къцян.

„До сега се проучвахме, защото Китай работи по един начин, Европа по друг. До този момент опитвахме по китайския модел – разбират се двамата премиери и на следващия ден започва строителството. Сега Китай се съгласи да следва европейските правила“, обясни пък Бойко Борисов.

Участието на Китай в трите големи проекта ще стане след обществени поръчки и с възможно хибридно финансиране, обясни още българският министър-председател. Част от финансирането по тези проекти може да е от международни финансови институции като ЕБВР и Световната банка, стана ясно от думите на Борисов.

Ли Къцян също подчерта, че страната му ще следва европейските правила при участието си в проекти както в България, така и във всички останали страни от Централна и Източна Европа.

Магистралата, която ще свързва Северна и Южна България ще е платена, ако бъде направена по този механизъм, стана ясно от думите на Борисов. "Бях учуден да разбера, че в Китай, където управляват комунисти, още първата магистрала е била платена. в Китай няма безплатна магистрала", подчерта Борисов.

Българският премиер подари и на Ли Къцян карта с инфраструктурните проекти на Балканите, които преминават през България.

Ли Къцян може специално да ни помогне с довеждането на проекта АЕЦ „Белене“ да успешен край, тъй като Китай работи с високотехнологични европейски компании, обясни още Борисов. Китайският премиер пък подчерта, че при китайско участие ще се ползва наличното оборудване за централата. България също желае проектът да се осъществи с вече закупените два руски реактора.

Ли Къцян използва посещението си в София, което е първото му в Европа за втория му мандат като премиер, за да потърси съюз с ЕС в започващите търговски войни. Това стана в деня, в който САЩ активираха защитни мита за над 34 млрд. долара за 818 китайски стоки. След срещата 16 плюс 1 Ли Къцян заминава за Берлин при Ангела Меркел, а след това ще има разговори и с президента на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Инициативата 16 плюс 1 не е насочена да разделя ЕС, а за да подкрепи европейската интеграция. Китай иска просперираща Европа и силно евро, подчерта Ли Къцян. „16 плюс 1 не е политическа инициатива. Не е вярно, че ще разделяме ЕС, защото ние разбираме, че ЕС е важен за глобалния просперитет“, заяви Ли Къцян.

След тези думи китайският премиер обясни позицията си и за търговската война, но без да назовава САЩ или американския президент Доналд Тръмп.

„В търговията възникват търкания. Но търговската война не би била решение на тези търкания. Китай никога не би започнал търговска война, но ако изкуствено се завишават тарифи, Китай ще се защити. Китай ще поддържа Световната търговска организация, защото никой няма да спечели от една търговска война“, подчерта Ли Къцян. Китайският премиер обеща още по-голямо отваряне на китайските пазари за европейски компании.

Китайският премиер отправи от София и специален призив към китайците да посещават повече България. Той останал впечатлен, когато в четвъртък вечерта видял в Националния исторически музей Панагюрското съкровище, което е най-старото обработено злато в света.

„Наел съм го като рекламен агент на българското културно и историческо наследство“, пошегува се с госта си българският премиер Бойко Борисов.

Той е подарил на Ли Къцян копие от златния ритон в Панагюрското съкровище. Другият специален дар бе българско знаме от съпругата на загиналия в Хималаите алпинист Боян Петров Радослава Ненова. То е било предадено от Борисов, а пред журналистите Ли Къцян и поднесе съболезнованията на китайското правителство. Ненова пък му благодари, че заедно с Бойко Борисов са организирали издирвателната акция за Петров. При нея за първи път Китай допусна чуждестранни хеликоптери да участват в издирвателни операции на негова територия.

Радослава Ненова специално благодари на двамата министър-председатели.
Радослава Ненова специално благодари на двамата министър-председатели.
Ли Къцян поднесе венец пред паметника на незнайния войн в София.
Ли Къцян поднесе венец пред паметника на незнайния войн в София.