Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Камен Господинов (вляво) обясни, че групата е поръчала побой над Стаменов, но не е убила данъчния.  СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ
Камен Господинов (вляво) обясни, че групата е поръчала побой над Стаменов, но не е убила данъчния. СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ

Хора от бандата на Борис Аврамов поръчали побой или палеж на колата на данъчния

Братът на депутата от ДПС Димитър Аврамов - Борис, е бил задържан през февруари за убийството на данъчния Иво Стаменов. Това съобщи адвокатът на Аврамов - Константин Симеонов. Той обясни, че Аврамов е бил пуснат след 24 часа - явно защото няма доказателства срещу него.

Вчера в зала 3 на спецсъда в София прокуратурата поиска постоянен арест за Борис Аврамов, Данаил Петков и Пламен Дренков. Тримата са обвинени като част от престъпна група, която се е занимавала с лихварство и рекет.

По-рано през деня вчера наблюдаващият прокурор по делото Камен Господинов обясни, че групата е поръчала побой или палеж на колата на Стаменов, но до извършването им не се стигнало.

От думите на обвинителя се разбра, че

не Аврамов, а

други двама

от групата са

поръчали

саморазправа

с данъчния

Ставало дума за побой или палеж.

Според прокуратурата в групата на Борис Аврамов участвал и Петър Петров, който излежава 3-месечна присъда в бургаския затвор за незаконно притежание на пистолет.

От прокуратурата засега не дават отговор на въпроса кога точно е бил поръчан атентатът срещу убития на 19 декември м. г. Иво Стаменов.

Прокурор Господинов уточни, че по делото няма информация бизнесът на Борис Аврамов да е бил обект на проверка от страна на отдел “Фискален контрол” в НАП, чийто началник бе Стаменов. Основният бизнес на брата на депутата е внос и пакетиране на месо. Това е една от стоките, обект на проверки от отдела на Стаменов, който трябвало да следи за високорискови контрабандни стоки.

Фирмите на Борис Аврамов редовно внасяли месо от чужбина, твърди бизнесмен от бранша. Дали това има връзка с проблеми в НАП и отдела на Стаменов, още не е ясно, каза Господинов.Той посочи, че няма връзка между арестуваната група и самото убийство на данъчния, което остава неразкрито.

По време на заседанието за определяне на мярката за неотклонение на тримата арестувани прокурорът не спомена пред съда името на Стаменов.

Адвокат Симеонов обясни пред журналисти, че един от свидетелите говорел за следене на джип, подобен на този, в който през декември м.г. бе прострелян данъчният. Свидетелят обаче не могъл да каже регистрационния номер на колата.

Засега групата на Борис Аврамов е обвинена, че е давала заеми срещу високи лихви и е изнудвала хора.

При ареста на Аврамов на 3 юли в дома му в София бил открит

списък с имена

на хора, а срещу

тях били

записани суми

При един от случаите Борис Аврамов поискал от Румен Трифонов да поеме задължение от 20 хил. лв. Според прокуратурата Борис поискал парите, а Петков и Дренков седнали от двете страни на мъжа.

Адвокат Илия Павлов коментира, че в споменатото от прокурор Господинов “седене” имало данни “по-скоро за блудство, отколкото за изнудване”. Константин Симеонов пък посочи, че Борис Аврамов искал да купи от Трифонов машини за добив на биткойни и дори платил 20 000 лв. за тях, за което имало издадена фактура. Копачките обаче не били доставени. “За какво вменяване на задължение става дума, при положение, че Трифонов вече го има?”, попита адвокатът.

Друг изнудван от бандата според прокуратурата е Крум Гюзелев. От него бандата искала 5 хил. лв. Според защитата на задържаните той взел 10 000 лв. заем от Борис Аврамов, а върнал 5.

Адвокатите обясниха, че в постановленията за привличане на обвиняеми на Петков и Дренков за лидер на групата е посочен Петър Петров, а не Борис Аврамов. Първоначално и тримата били пуснати срещу подписка, но после прокуратурата ги задържала за 72 ч. Съдия Даниела Костова ги остави в ареста с мотива, че има достатъчно данни да са били в бандата. Имало и риск да извършат ново престъпление. Постановленията за привличане на обвиняеми пък може да бъдат прецизирани. Решението за ареста на Борис Аврамов и другите двама не е окончателно и може да се обжалва пред спецсъда.