Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Обявяването на концесията е публикувана в официалния вестник на ЕС

Прогнозната стойност на концесията на летище София е 3 898 229 907,50 евро. Това става ясно от публикацията в официалния вестник на ЕС, която е под номер  2018/S 127-290417. 

Процедурата е за "възлагане на концесия за строителство на обект „Гражданско летище за обществено ползване София". 

Концесията на летище София е  от смесен вид (на основание чл. 10, ал. 1 от Закона за концесиите концесията на летище София ще бъде определена като концесия за строителство), чийто предмет включва:

- изпълнение на строителство - построяване на терминал 3 до десетата година от срока на концесията и др. съгласно документацията за концесията 

- предоставяне на услуги, свързани с експлоатацията на летище, с цел осигуряване на неговото ползване от въздушни превозвачи. 

На концесионера ще бъде възложено:

- изпълнение на строителство и свързаното с това право да експлоатира строежа при поемане на оперативния и строителния риск, включително правото на получаване на приходите от услугите, предоставяни чрез строежа, и/или от извършване на друга търговска дейност със строежа; и

-  предоставяне на услуги, свързани с управлението и експлоатацията на летището, заедно с правото на експлоатация на тези услуги, включително правото на получаване на приходите от извършването на тези услуги, при поемане на оперативния риск. 

Първоначалното плащане от концесионери след влизане на договора в сила е 550 млн. лв. без ДДС, колкото беше и при предишната процедура. 

Годишната концесионно възнаграждение е по-голямата от двете суми - предложената с офертата на участника, но не по-малка от 15 млн. лв., или процент от общия размер на общите приходи от всички дейности, но не по-малък от 10%.

 Съгласно предвижданията на финансовия анализ за срока на концесията

концесионерът ще извърши годишни концесионни възнаграждения общо в размер на

1 408 220 хил. лв. без ДДС.

Определени са и прогнозните такси на аеропорта в евро:

— такса за кацане 14,30 (3—25 т);

— такса за паркиране 0,171/0,064 (ден/нощ);

— такса за пътници 5,46/2,73 (възрастен/дете);

— такса за ползване на пътнически ръкав 95 (до 60 мин);

— такса за сигурност 5,50;

— такса за шум 0,30 (тон, кат. 3).

Срокът за подаване на оферти е 13 часа на 22 октомври 2018 г.