Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съдът остави Десислава Иванчева в ареста, въпреки че тя искаше да направи последния си опит за зачеване чрез инвитро.  СНИМКА: ДИМИТЪР КЬОСЕМАРЛИЕВ
Съдът остави Десислава Иванчева в ареста, въпреки че тя искаше да направи последния си опит за зачеване чрез инвитро. СНИМКА: ДИМИТЪР КЬОСЕМАРЛИЕВ

Тя е на път да бие по болести Големия Маргин, който се появи с инвалидна количка в съда

Двустранна дискова херния извади Иво Карамански от карцера, за да спечели републиканско по гребане

Екскметицата на район "Младост" Десислава Иванчева е на път да бие голяма част от българския криминален контингент по заболявания, получени в условията на арест.

Силовите лидери на родния ъндърграунд са световноизвестни със своята болнавост при всяко, дори кратко лишаване от свобода.

Всички помнят как

Големия Маргин се появи от ареста в съдебната зала в инвалидна количка

заради изнанадващо наложила му се операция.

Най-велик в историята обаче завинаги ще остане Иво Карамански, който беше пуснат от ареста заради двустранна дискова херния, за да спечели дни по-късно на свобода републиканско първенство по гребане.

След по-малко от 3 месеца "на топло" обаче задържаната заради вземане на рекорден подкуп Иванчева слага в малкия си джоб целия криминален контингент с половин дузина болести, отключени от зрелищния арест пред сградата на БСФС в центъра на София.

Миналата седмица тя поиска свободата си, като изтъкна пред съда, че от лошите хигиенни условия в карцера здравето й значително се е влошило.

"В ареста направих паникатаки, развих клаустрофобия и всички зъби започнаха да ми се клатят." Така Иванчева накратко описа здравословното си състояние.

Малко след задържането й

тя е направила и невродермит,

който не е излекуван и до момента. Към тях се добавят изострено бъбречно заболяване и киста на хипофизата, които са отпреди сблъсъка с правосъдието.

Има един аргумент в молбата за освобождаване, с който обаче Иванчева изненада съдебния състав - желанието й да стане майка.

Преди ареста тя е правила инвитро процедури и лекарите установили, че има шансове, въпреки че е на 44 г.

"Искам да зачена и да родя дете, което ще бъде 4-то поколение младостчанин", отсече емоционално Иванчева.

"В момента тя е на границата на периода и има буквално последна възможност, за да направи процедурата - разказа пред "168 часа" адвокат Марин Марковски. - Затова трябва да излезе от ареста."

Според експерти успехът на процедурата е под въпрос, защото за нея са необходими спокойствие и съвсем друг начин на живот, а в момента стресът и влошеното здраве работят срещу желанието на Десислава Иванчева.

Каква е практиката на съда в подобни случаи

"Назначава се експертиза, а експертът решава дали обвиняемият да остане в ареста - разказва защитникът. - Когато се отнася за здравето на човека, лекарите в повечето случаи са единодушни, че конкретни заболявания могат да се влошат, но не са чак толкова опасни за здравето. По тази причина експертите оставят хората да се лекуват в ареста. Не мога да ги разбера, една млада жена, която се бори за повече зеленина, е задържана без доказателства, а желанието й да има детенце не се приема."

При Иванчева успешната инвитро процедура може да бъде осуетена не само от условията в карцера, но и от множеството й заболявания.

"На 25 април

тя влезе по спешност в затворническата болница

и остана там 15 дни - споделя Марин Марковски. - По тази причина ние изложихме болестите й в съда с искането кметицата да бъде освободена, защото има риск за здравето й."

По думите му всичко започва още с влизането в ареста на Иванчева поради стреса, който изживява, и лошите и нехигиенични условия на килията.

"Когато задържаха Иванчева, тя беше публично малтретирана, унизена и измъчена пред цялата държава - категоричен е Марковски. - Има текст в Наказателния кодекс, според който не могат да се извършват процесуално-следствени действия, които са за сметка на честта, достойнството и здравето на обвиняемия.

Но това, което се случи с нея, беше началото на едно ужасяващо отношение. Това беше демонстрация, чрез която да се покаже, че има успешни ходове в корупцията."

Според юриста всичко това в един момент се натрупва и започва да влошава здравето.

"Арестът е място, където човек не може да издържи дълго време, без да се влоши здравословното му състояние - споделя Марковски. - Най-често се получават белодробни проблеми заради задуха там, а липсата на хигиена води до други болести.

Въпреки нарушеното здравословно състояние на кметицата и желанието й да има дете

съдът не я пусна

на свобода

Оставиха я в ареста със становището, че няма опасност тя да се укрие, но има риск да извърши друго престъпление.

"От ареста е принуждавала свидетели да променят показанията си", аргументира се съдия Биляна Вранчева.

Според прокуратурата Иванчева е пращала бележки на обвинения с нея бивш кмет на "Младост" Петко Дюлгеров. Институцията твърди, че в тях тя го моли да промени показанията си, дадени пред разследващите, така че защитните им версии да се уеднаквят.

"В ареста е позволена т.нар. организирана кореспонденция - споделя Марковски. - Чрез нея се дава възможност обвиняемите да разменят бележки помежду си. Много е важно обаче какво точно е съдържанието на тези листчета. Написаното уж е пуснато тайно, но съдържанието му е явно. Прокуратурата ги използва, но не ги показва."

По думите му няма как тя да е написала подобно нещо, защото в СРС-тата, използвани за делото,

Иванчева навсякъде обяснява, че иска градинки и дървета

"Оказа се, че предприемачът Александър Ваклин, от когото се твърди, че е поискала подкупа, се е оплаквал по телефона на бившия кмет на "Младост" Дюлгеров, защото Иванчева го е изгонила от кабинета си. Прокуратурата спекулира с това, че Иванчева е осъществила натиск върху колеги, но каква е логиката в случая, след като те вече са разпитани? Тя няма полза да уговаря другите да лъжат, защото е арестувана и отстранена, а нейният авторитет е поставен под въпрос."

По думите му нелепото е, че свидетелите нямат отношение към предмета на обвинението, защото то е за искане и получаване на рушвет.

"Не може да се докаже подкуп,

като се разсъждава дали тя е закъснявала за работа, или е била нервна на съвещанието, или се е държала грубо с някои от служителите - въмущава се адвокатът. - Това няма отношение към предмета на обвинението."

По думите му доказателствата по делото са обясненията на Иванчева, на зам.-кмета Петрова, показанията на Дюлгеров и едно веществено доказателство - парите. Те са събрани в началото на делото и с тях ще приключи всичко. Според него в това дело се използва една много притеснителна практика, появила се наскоро.

"Съдиите, които са били по мерките, могат да бъдат и съдии в съда - обяснява Марковски. - И сега, когато същите гледат делото на Иванчева, казват, че няма да разглеждат подробно доказателствата по случая и така я оставят в ареста. А това е абсурдно, защото тя може да ги съди за това в последствие."

Според него трябва да се преразгледа подробно казусът с прахта от фалшивите пари по Иванчева.

"Експертизата, която дадоха на мен, показва, че веществото от белязаните пари е намерено по външната част на дясната ръка - разказва адвокатът. - Това се е получило, защото, когато са задържани, полицаите започнали да броят парите над протоколите и след това тези документи са дадени на Иванчева, за да ги подпише. В крайна сметка, ако тя е броила парите, трябваше да има от светещото вещество на определен брой пръсти и от вътрешната страна на ръката, а не от външната. От прахта е имало и в колата по жабката, но там са влизали полицаи.

Защо обаче няма отпечатъци на Иванчева по тези места,

особено в кашона с парите? Ясно е защо - защото не ги е пипала."

До момента тези пари са една голяма тайна. Банкнотите не са показвани пред съда и пред адвокат Марковски, но това рано или късно трябва да се случи.

Според него, въпреки че Иванчева е все още в ареста, доказателствата срещу нея не са достатъчни, за да бъде осъдена.

Марковски в момента обжалва на втора инстанция оставането й в ареста.

Четете още:

Оставиха Иванчева в ареста

Един ден на скандалната кметица на "Младост" Десислава Иванчева

Иванчева влязла в затворническата болница, никой не казва защо

Няма доказателства срещу Иванчева

Адвокат Марин Марковски твърди, че доказателствата не са достатъчни, за да осъдят Иванчева.
Адвокат Марин Марковски твърди, че доказателствата не са достатъчни, за да осъдят Иванчева.
Красимир Маринов - Големия Маргин
Красимир Маринов - Големия Маргин
Иво Карамански
Иво Карамански