Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Емигрант от Тунис е разследван за изготвяне на самоделна биологична бомба от силно токсично вещество

Една седмица след ареста на тунизиец, изготвял биологична бомба от рицинови семена в апратамент в Кьолн, разследващите са по-загрижени от всякога.

За първи път в историята на Германия е предотвратена планирана атака с биооръжие. Атентатът е осуетен в последната минута след информация от партньорска разузнавателна служба. Опасността от нови видове атаки, непознати досега, изправя властите и службите пред нови предизвикателства.

В средата на юни

29-годишният емигрант от Тунис Зиф Аллах Х.

е задържан по подозрение за нарушаване на Закона за контрол на оръжията. С разрешение за обиск въоръжени полицаи с газови маски и експерти от Института за биологично оръжие нахлуват в апартамента на заподозрения и осуетяват терористичната атака.

Оказва се, че той съхранява в жилището си големи количества семена, съдържащи рициново масло, от които вече е успял да произведе отрова рицин, малко количество от която може да убие човек само за 48 часа. По данни на федералната прокуратура в дома на тунизиеца са открити 3150 рицинови семена рициново масло и 84 мг рицин, както и 250 метални топчета, проводник със запоени лампички, ацетон и 950 грама смес от алуминиев прах и пиротехнически вещества.

Днес Зиф Аллах Х. е разследван от Федералната прокуратура на Германия за подготовка на атентат, според “Нойе цюрихер цайтунг”. Холгер Мюнх, ръководител на Федералната криминална служба, заяви пред тв канал ARD, че задържаният е подготвял нападение с биологична бомба. Същото твърди и федералният прокурор на Германия Петер Франк. Експерти определят плановете на терориста като подготовка за атентат с "органична бомба" и

“еднократна операция”.

Инцидентът показва, че без сътрудничество с чуждестранните служби не може да има ефективен контрол над тероризма. “Без информация от тези служби германските следователи никога нямаше да тръгнат по следите на Зиф Аллах Х.”, пише “Нойе цюрихер цайтунг”.

В случая те са получили информация за подготвяното нападение от чужда разузнавателна служба в края на 2017 г. Първоначално не са знаели името на човека.

В средата на май германските служби са получили нова информация от партньорите, че тунизиецът Зиф Аллах Х е поръчал голямо количество рицинови семена по интернет, химикали, които биха могли да се използват за направата на силно токсичен рицин, а също и елементи за взривно устройство.

Според “Тагесшпигел” ценната информация е предоставена от ЦРУ. След това властите в Германия започват да наблюдават потенциалния атентатор и да подслушват телефоните му. В началото на юни делото е предадено на федералната полиция.

Зиф Аллах Х., баща на две деца, е дошъл в Германия от Тунис през 2016 г. при

приела исляма 13-годишна

германка

в рамките на процедура за събиране на семейства, която буди скептицизъм у мнозина заради трудността на тези хора да се интегрират без роднините си в Германия.

Днес е известно, че е бил в контакт с радикални ислямисти в Тунис и че два пъти безуспешно той се е опитал да влезе в Сирия през Турция, за да се присъедини към т.нар. “Ислямска държава”. В момента не е член на ИДИЛ. Бил ли е сам или е бил инструктиран за подготовката на атентат, е въпрос, който проучват следователите.

По данни на Федералната служба за защита на конституцията на Германия в

ИДИЛ са правили експерименти с рицин още през 2016 г. в Ирак. В една от инструкциите на терористичната организация подробно се описва как се приготвя и използва отровата, което означава, че не е изключено Зиф Аллах Х. да е действал по разпореждане на терористичната организация.

Според президента на Федералната служба за защита на конституцията Ханс-Георг Маасен, инцидентът показва, че в Германия продължава да има високо равнище на опасност. Потенциално опасните лица в страната са 770, но заради неконтролираната миграция има стотици хора, за които не е известно почти нищо, тъй като са

влезли без документи за самоличност.

Въпрос е и дали случилото се в Кьолн ще доведе до промяна в законодателството, тъй като в момента търговците в Германия не са задължени да информират властите за постъпилите поръчки за рициново масло, независимо от търгуваните количества, пише “Нойе цюрихер цайтунг”. Семената в необработена форма са напълно достъпни на пазара, а изготвянето на отрова от тях е просто и не изисква много средства.

След ареста на фермера тунизиец генералният прокурор на Германия Петер Франк предупреди: “Трябва да кажем сбогом на представата, че терористичните престъпления винаги следват един и същи модел. От известно време

терористите са много креативни

в това отношение и се опитват асиметрично да тестват всякакви сценарии.”

Атаките може да бъдат извършени по различни начини. Това включва и заплаха от поразяване с биологични агенти. "Трябва да сме подготвени и мисля, че органите по сигурността са се приспособили към заплахите."