Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Остров Агия Триас, който Джон Ленън и компания харесали да си купят и който сега струва 20 млн. евро.
Остров Агия Триас, който Джон Ленън и компания харесали да си купят и който сега струва 20 млн. евро.

Бил собственост на бившия ковчежник на гръцкия крал, там почивал и Чърчил

Хитреци се опитали да вземат парите на легендарната група за друго бижу, но при проверка се оказало държавно

През юли 1967 г. "Бийтълс", които са на върха на вълната, се влюбват в китния гръцки остров Агия Триас, който е с форма на китара и е само на час и половина път с кола от Атина. Четиримата певци репетират на залез-слънце на острова, чиято площ е 56 декара и се намира срещу друго приказно място - Евия.

И инспирирани от Джон Ленън, единодушно решават да заживеят като в комуна, като купят изпъстрения с маслинови дръвчета, шамфъстъци, ситен пясък и кристално чиста морска вода Агия Триас.

Върху него не може да се построи голям курорт, но е прекрасен за лична употреба. Възможността за усамотение също привлича музикантите, но островът тогава не се продава.

Сега обаче, 51 г. по-късно, Ринго Стар и Пол Маккартни могат да се върнат към младежката си мечта, защото Тринити е обявен за продажба. Макар че е на пазара от около 7 г., все още не е намерил новия си собственик. Първоначалната цена бе 20 млн. евро.

Историята на Агия Триас е интересна и заради бившия му притежател -

личния ковчежник на трима гръцки крале.

Последният - Константинос II, е детрониран през 1973 г. от военната хунта, която провежда успешен референдум за президентска република. Монархът обаче е напуснал Гърция още през декември 1967 г., когато не успява да се пребори с военните.

Не е ясно каква е причината неговият личен финансист да продаде остров Агия Триас, до който може да се стигне за 10 минути с хеликоптер от Атина, за час и половина с кола и е само на километър от континенталната част.

Вероятно около смутните години на военната хунта е бил принуден.

В територията на Гърция са между 1500 и 6000 острова, но Агия Триас е изключителен, твърдят познавачи.

Разочаровани, че няма как да го притежават,

“Бийтълс” тръгват на обиколка с наетата си яхта “МВ Арви”

в търсене на друго подобно прекрасно място около Атина. В Гърция се разчува, че британските музиканти са готови да дадат много пари, и не след дълго стават жертви на черния пазар.

Хитреци се опитват да им продадат друг остров, който обикновено наричат Лесло, но такъв в списъка с гръцки острови не съществува.

Бандата с изключение на Ринго Стар, който заминал за Лондон, отишла на оглед. Харесало им, че мястото е заобиколено от четири миниатюрни островчета. Бийтълсите го сметнали за знак, че може да осъществят намерението си да изградят комуна и да си ходят на гости с частните си яхти.

Тогава измамниците се опитали да продадат групата от 5 острова на Джон Ленън и приятелите му за 90 000 паунда. "Сделката" пропаднала, след като певците се посъветвали с адвокат и разбрали, че представящите се за собственици на райското кътче лъжат. То се оказало държавно и на него живеели 400 души. Така "Бийтълс" се сбогуват с мечтата си да притежават гръцки остров, за да може да избягат на спокойствие когато си поискат.

Но любимият им Агия Триас е бил фаворит и за друга историческа личност - британския премиер Уинстън Чърчил. Той често отскачал да си почива там.

Четете още:

БКП спира концерт на “Бийтълс” през 1968 г.

Програмиран ли е от ЦРУ убиецът на Джон Ленън

"Бийтълс" искали да живеят като в комуна на китароподобния остров.
"Бийтълс" искали да живеят като в комуна на китароподобния остров.