Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДЕЧО ДЕЧЕВ
ДЕЧО ДЕЧЕВ

Директорът на “Св. Иван Рилски” Дечо Дечев вече е работил в НЗОК

Изпълнителният директор на столичната университетска болница за многопрофилно лечение “Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев, който се оказа единствен кандидат да оглави здравната каса, бе отявлен опонент на предишното правителство на Бойко Борисов. Тогавашният здравен министър Петър Москов уволни Дечев по време на отпуската му, след като той се противопостави на обединението на 9-те болници в карето на Медицинска академия. Шефът на “Св. Иван Рилски” се обяви против въвеждането на пръстовия отпечатък, идентификацията с лични карти в болниците и цялостната политика на министъра. По-късно дойде атаката срещу Петър Москов заради договорените с Турция ваксини, за които сега срещу него се водят дела.

Д-р Дечев бе възстановен на директорския пост в болницата от служебния министър на здравеопазването Илко Семерджиев миналата година.

Сега името му като кандидат за управител на Националната здравноосигурителна каса е внесено в деловодството на НС от ГЕРБ. Коалиционният партньор “Обединени патриоти” не са се подписали под номиницията.

Тя зарадва обаче едната опозиционна партия - ДПС. Като “изключително приятна изненада в изпълнения с проблеми здравен сектор” я определи зам.-шефката на Народното събрание д-р Нигяр Джафер.

Процедурата за избор на нов шеф на касата бе задвижена, след като на 20 юни депутатите прекратиха предсрочно мандата на Камен Плочев. Професорът изкара над 3 месеца в болнични след конфликт със здравния министър Кирил Ананиев заради дълговете на НЗОК към европейските здравни каси. Тогава Ананиев поиска оставката му, а Плочев се разболя. Специалистът по инфекциозни болести пое касата през юли 2017 г. след конкурс, в който беше единственият кандидат.

Дечо Дечев е директор на болница “Св. Иван Рилски” от 2008 г. Това е една от трите държавни болници (от общо 65) без дългове, а на печалба.

Той вече е работил в здравната каса - завеждаше лекарствената ѝ дирекция и бе зам.-директор през 2001-2002 г. От 2005 г., докато оглави борда на “Св. Иван Рилски”, бе член на управителния съвет на институцията.

Д-р Дечев трябва да представи концепция първо пред ресорната парламентарна комисия, а после и пред пленарната зала, която да го гласува за шеф на касата. Това трябва да стане до края на месеца, после депутатите се разпускат във ваканция.