Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Остров Фидониси, за който сайт написа фалшивата новина, че е купен от премиера Бойко Борисов.
Остров Фидониси, за който сайт написа фалшивата новина, че е купен от премиера Бойко Борисов.

Много от тях са с неизяснена собственост

Данъците са между 3 и 6 евро на кв. м

Проверява се за ипотеки и дългове, археология и дали мястото не е засекретено от службите

Минимум 18 месеца отнема процедурата по закупуване на остров в Гърция. В това време трябва да се направят множество проверки от различни администрации и да се получат разрешения от няколко служби.

Данъците също никак не са малки - между 3 и 6 евро на квадратен метър в зависимост от района и типа имот. А бюрократичните стъпки за получаване на разрешение за строеж траят най-малко 5 г., при това, ако сте милиардер.

Това обясниха пред "168 часа" гръцки брокери, след като и тази година началото на летния сезон отново направи актуални островите в южната ни съседка, макар и с фалшива новина, че българският премиер Бойко Борисов е купил необитаемия Фидониси.

Нашумелият остров срещу Неа Ираклица, Кавала, в момента е

най-евтиното предложение

на пазара,

след като кризата в Гърция преди 5 г. смъкна рязко цените на недвижимости и накара южните ни съседи да продават част от многобройните си острови.

Но какви са най-честите проблеми, които може да възникнат при подобна сделка? Много от частните гръцки острови са с неизяснен статут на собственика, предупреждава Фархад Влади от канадския сайт "Влади прайват айлъндс". Това задължително трябва да се провери, за да не бъде купувачът измамен от фалшив притежател. Процедурата отнема повече от една година.

Ще ви е необходимо да си извадите

сертификат от Агенцията по археология,

която да потвърди, че под земята на харесания от вас остров няма никакви антики.

Подобен документ трябва да се потърси и от горските власти - че земята не е категоризирана като гора. Иска се и документ от министерствата на националната отбрана и на морската търговия, че островът не е обект на национална сигурност. Когато купувачът получи всички документи, трябва да пусне съобщение в местен вестник. Другото, което трябва да имат предвид потенциалните купувачи, е разположението на островите.

По-близките до континента имат

по-стабилен климат

Тези в по-дълбокото море по-често са връхлитани от бури.

Добре е да се провери дали парцелът не е скалист и не подлежи на облагородяване. Вижте дали има равна земя, върху която може да се строи, и купете остров, на който са прокарани вода и ток, казва Фархад Влади.

Той препоръчва на потенциалните купувачи да се консултират с местни адвокати с добра репутация, преди да започнат преговори, за да се провери дали върху имота няма ипотека, дългове или други проблеми.

Откакто започна кризата, цените на приказните местенца в морето спаднаха. На пазара са повече от 30 европейски острова, от които Гърция предлага най-много.

В момента се продават 15 частни гръцки острова

Най-скъпият е Дулихий в Йонийско море, обявен за 40 млн. евро. Най-евтиният е Фидониси, близо до Неа Ираклица край Кавала, чиято цена е 3,8 млн. евро.

Абсолютна мистерия е дали някой е купил приказния Омфори, който миналата година е бил на пазара с първоначална цена 50 млн. евро. Тази година го няма в обявите, което означава, че или е продаден, или собствениците са се отказали.

Това, което привлича богаташите към покупка на гръцки острови, са романтичните рибарски селища, диворастящите лимони, маслини и чистата вода. Оглавяващият класациите за най-скъп остров на пазара Дулихий е разположен на 5400 декара.

Най-високата му точка е 250 метра над морското равнище. Водата наоколо е кристално чиста и варира от тъмносиньо до светлозелено. Почвата е червена, а над повърхността се издигат големи скали. Мястото е прекрасно за луксозен курортен комплекс. Хубавото е, че там има условия за развитие, прокарани са ток и вода

Из острова са разпръснати 4000 маслинови дръвчета и средиземноморска растителност.

Дулихий е споменат в древногръцкия епос “Илиада”

като част от царството на Одисей. Оттам произхожда красивата му съпруга Пенелопа.

Друг гръцки остров - Агиос Тома в Сароническия залив до град Коринт, не се продава целият (1200 декара), а само една шеста от него (200 декара). Парцелът е обявен за 15 млн. евро. Едно от предимствата му е, че собствениците му може да се проследят до далечната 1874 г. Много медии разпространиха новината, че милиардерът Уорън Бъфет го е купил, но той лично я опроверга.

До острова, който е част от веригата Диапори, известна с живописните си гледки, се стига за 20 минути с водно такси от Коринт или за 45 минути от Атина. Населен е с две прекрасни селца с луксозни вили по крайбрежието. Най-близкият град Корфос е тихо курортно селище с малки лодки, разпръснати по заливите Сароникос и Арголик. Град Мегара, в който почива европейският елит, е на час и половина път.

Интересното е, че без никаква причина

два от обявените

за продан гръцки острови са свалени

от обявите, става ясно от справка в сайта "Прайват айлъндс онлайн".

Изтеглени от продажба са Нисос Макри (дълъг само 2,5 км и широк половин километър) и Нисос София -

и двата в

Йонийско море.

Първият е в югоизточната част на залива Макри. През 1920 г. британец го описва като мястото с най-красивото естествено пристанище. А сведения от древността свидетелстват, че мъже от острова са участвали в битката при Троя. Гръцкият географ, философ и историк Страбо пише, че Мегес, синът на Филеус, води 40 кораба към Троя от Дулихий и Макри.

Днес Нисос Макри е частен остров, чието крайбрежие е 7280 метра. Неговото предимство сред всички други, които са на пазара, е, че е с най-развита регулация. Има готово разрешение за строеж на хотел с 5 или повече звезди и частни луксозни вили.

Вторият свален от продажба остров - Нисос София, е разположен на 180 декара и е малък зелен рай. Крайбрежието му е широко, а по западния бряг

растат стари

кедрови дървета.

Островът е споменат в сайта УРамсарФ, което гарантира, че обитателите му се радват на личното си пространство и спокойствие. Голяма част от него са гори. Може да се построи малък комплекс или 6 къщички по 130 квадрата.

Нисос София не е свързан с интерес от страна на известна личност. За разлика от т.нар. Северноегейски остров, чиито прекрасни плажове са пленили дъщерята на Пабло Пикасо - Палома. Той се намира само на половин час от Атина с моторна лодка или на 10 минути с хеликоптер. Водата е кристалночиста като сапфир.

Палома Пикасо е притежавала имот

в западната част на острова, който сега е в ръцете на една от най-влиятелните гръцки фамилии. Климатът му е прекрасен, тъй като температурата е идеална през цялата година. Предимствата са в терена, който предлага възможности за туризъм, велосипедни алеи, а водата е подходяща за риболов, гмуркане и плуване.

В голямата си част гръцките острови са обект на "Натура 2000" и това може да създаде проблеми на новите собственици. Едно от малкото изключения е Агиос Атанасис, разположен в Коринтския залив. Интересен е още остров Патроклос, кръстен на приятеля на Ахил Патрокъл,

който също е обявен в сайтовете за продан. Той е бил известен в миналото като Магарешкия остров, е е на 60 км от Атина и на 5 км от храма на нос Сунион. Към него интерес са проявявали Донатела Версаче, представители на богата израелска компания и инвестиционен фонд от Обединените арабски емирства. Североизточната част на острова е равна, което предполага, че може да се строи. Плажовете са с прекрасен пясък. Намира се в най-добрата за селско стопанство част на Гърция. Засега няма прокарана вода, макар че това е възможно, тъй като наблизо е тръбата Атина - Сунио. Същото се отнася до тока и телефоните.

Гръцки собственици продават още островите Агиос Георгиус, Строгило, Трагониси и Вувалос, както и парцел от остров Китнос.

Четете още:

За три години през войната владеем Тасос и Самотраки

Най-екзотичните плажове до нас! На остров Китнос има лековити извори, до екзотичния Яз се стига за 11 часа