Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 1776 г., т.е. преди 242 години, един велик човек – ТОМАС ДЖЕФЕРСЪН, споделя една истина, която не трябва никога да забравяме:

ВСИЧКИ ХОРА СА СЪЗДАДЕНИ РАВНИ И СА ДАРЕНИ ОТ СЪЗДАТЕЛЯ С НЕОТМЕНИМИ ПРАВА: ЖИВОТ, СВОБОДА И СТРЕМЕЖ КЪМ ЩАСТИЕ!

Това четем и до днес в Декларацията за независимостта на САЩ от 1776 г. 13 години по-късно, през август 1789 г., във Франция се ражда Декларацията за правата на човека и гражданина. Едва 85 години по-късно – на 3 март 1861 г., в Русия император Александър ІІ издава „Манифест за всемилостиво даряване на крепостните с правото да бъдат свободни селски жители и за устройството на техния бит“. Френската революция идва след американската независимост, а „свободата” на робите (крепостните) в Русия близо век след това.

Затова и когато мнозина днес питат, какво е Америка, отговорът е в посланието от Декларацията за независимостта от 1776 година: ЖИВОТ, СВОБОДА И СТРЕМЕЖ КЪМ ЩАСТИЕ. Но ако това е „американизмът”, то какво тогава представлява „антиамериканизма”? Антиамериканизмът се познава по това, че не цени човешкия живот и свободата на човека. Респективно, отказва на човека правото на щастие. За антиамериканистите човекът е само биомаса удобна за употреба за постигане на други цели. Затова и човекът, който мрази Америка, обича затвора като свой дом.

САЩ е страна, която не разбираме. Може би, защото след училищния звънец там следва обща молитва. В нея дарвинизмът не се смята за наука. За фашизма и комунизма говорят като за злокачествено раково образование. В САЩ живеят, работят и учат хора от цял свят – руснаци, китайци, поляци,мексиканци, италианци, гърци, турци, испанци, българи...Защото това е Америка – държава на свободата. Затова и дори нашите парализирани от Русия комунисти, при първата открила им се възможност, изпратиха там децата си. В САЩ и днешният българския президент е кълвал новите учебници. И в САЩ има левичарство и леви интелектуалци, но това е защото има свобода, защото свободата предполага пейзажа да има подробности. Американците уважават подробностите от пейзажа.

През ХХ век Европа „дари” на човечеството две унищожителни войни и две античовешки идеологии – комунистическата и националсоциалистическата. Техните идеолози и агитатори отведоха към смъртта стотици милиони хора. В същото време „лошата” Америка отговори с повече демокрация, със свобода, справедливост и човещина. Тя изпрати децата си да загиват за нашата Европа в най-жестоката и страшна война подпалена от СССР и Германия. Пак тя подаде ръка на руснаците, когато отникъде „помощ не идеше”. А след войната помогна и на Европа да стъпи на краката си, за да има самочувствието днес на световна политическа и икономическа сила. И САЩ бяха държавата, която първа приветства европейското обединение. На американското добро Русия отговори със завист, злоба и омраза. Те продължават и до днес. Превърнали са се в трудно излечим комплекс.

Антиамериканизмът е болестно състояние. Лечението му у нас започна през 2004 г., когато България стана съюзник на САЩ в НАТО. Затова днес, на 4 юли 2018 г., ще кажа само едно: Земьо на свободата, на живота и на стремежа към щастие, ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН!

Коментарът е от фейсбук