Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Още не може да се посочи причината за гафа с гимназиите. Започналата проверка вчера още тече, така че виновният за сбърканото класиране на седмокласниците не е установен.

Това каза пред Би Ти Ви Ваня Станчева, старши експерт в РУО, София. Образователният министър Красимир Вълчев се закани вчера, че виновните ще бъдат уволнени.

Това, което сме абсолютно сигурни, е, че каченото снощи класиране е окончателно, възможните грешки са отстранени, каза експертката. Проверката протекла на няколко етапа, сега децата са класирани съобразно резултата си на националното външно оценяване, дипломата и техните желания, заяви тя.

Някои са се качили на по-горното си желание, защото им се е повишил балът. Зависи какви паралелки са записали, но в повечето случаи било така.

385 паралелки има общо за София град, за тях има 89 начина на балообразуване, посочи Ставрева.

В годините назад сме имали различни грешки, които обаче сме улавяли на етап предварителни проверки, отговори Станчева на въпрос за първи път ли се случва такава мащабна грешка. И не била всъщност толкова мащабна, защото става дума за няколко паралелки в няколко училища. От 89-те начина на балообразуване грешка е била допусната в един от тези варианти.

Днес започва записването на учениците след 1-ото класиране. То тече до петък.

Всеки трябва да отиде в училището, в което е класиран и там или да се запише, ако това е неговото най-голямо желание, или да подаде заявление за участие във второ класиране, напомни експертката.