Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Германската канцлерка Ангела Меркел СНИМКА: Ройтерс
Германската канцлерка Ангела Меркел СНИМКА: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел приветства постигнатото късно снощи в Берлин споразумение с баварските си съюзници по спорния въпрос за миграцията, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

"След трудни дни и тежки преговори днес смятам, че сме намерили добър компромис", заяви пред журналисти Меркел след последен опит за помирение с вътрешния министър Хорст Зеехофер, който настояваше за по-твърди действия по границите спрямо търсещите убежище, които вече са регистрирани в други страни от ЕС.

По думите на Меркел постигнатият компромис между нейния Християндемократически съюз /ХДС/ и Християнсоциалния съюз /ХСС/ на Зеехофер ще гарантира принципа на свободно движение в ЕС, едновременно позволявайки на Германия да вземе "национални мерки" за ограничаване на наплива на мигранти, предава БТА.

Меркел уточни, че в Германия ще бъдат създадени транзитни центрове, от които търсещите убежище, по силата на споразумения с други страни, ще бъдат връщани там, откъдето са дошли и там, където вече са се регистрирали. "По този начин духът на партньорството в Европейския съюз е съхранен, и в същото време това е важна стъпка за урегулиране и контролиране на вторичната миграция", добави Меркел.

Генералният секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер добави, че такива депортации ще бъдат извършвани не "в ущърб на трети страни", а само на основата на договорености, предаде ТАСС.