Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В храма Абу Симбел всичко е подчинено на числото 22 или на сбора от двете цифри.
В храма Абу Симбел всичко е подчинено на числото 22 или на сбора от двете цифри.

През 1244 г. преди Христа Рамзес II разпорежда строежа на двата впечатляващи храма в Абу Симбел. Истинска загадка е защо само в два дни през годината - на 22 октомври и 22 февруари слънчевата светлина прониква в светилищата и осветява фигурите.

Има някаква вероятност това да са датите на раждането и коронацията на фараона, но дали е така?

По-скоро числото 22 за Рамзес е било магическо. Сборът му дава четири - четири са и огромните фигури пред храма. Едната изобразява владетеля като фараон, другата като небесна фигура, третата с двойна корона с кобра, а четвъртата е с изкуствена брада.

В горната част на храма има редица от 22 статуи на павиани, за които се смята, че приветстват изгряващото слънце.

Съвпаденията с числото продължават - първата стая е атриум с 8 стълба, разпределени по 4 от всяка страна. Във втората зала също има 4 стълба.

Изследователите са много впечатлени, че всички тези статуи на 22 октомври и 22 февруари се къпят в слънчева светлина с изключение на фигурата на Птах, който е свързан с подземния свят.

Очевидно за Рамзес, който е най-известният владетел на Древен Египет, числото 22 е имало някаква магическа сила. Сила, която е трябвало да го придружава навсякъде - в земния свят и в невидимия.