Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Палатковите лагери се разрастват в цяла България.  СНИМКА: ДИМИТЪР КЬОСЕМАРЛИЕВ
Палатковите лагери се разрастват в цяла България. СНИМКА: ДИМИТЪР КЬОСЕМАРЛИЕВ

В България не само че държавата ощетява инвалидите, а и неправителствените организации крадат от тях.

Пред "168 часа" Мариела Каймакова, една от майките на дете с увреждане, сподели, че те получават 4,5 млн. лв. субсидии, които би трябвало да заделят за нуждите на децата с увреждания. Вместо това

фондациите

ги усвоявали

за свои нужди

и с част от средствата настройвали други майки да критикуват протестиращите.

Така България става единствената страна в Европейския съюз, в която хората с увреждания са оставени на произвола на съдбата, докато институциите бездействат.

За никого не е тайна, че от сектора се краде прекалено много и по тази причина парите изобщо не стигат за нуждите на инвалидите.

Според статистиката българите с уврежданията у нас са 600 хил. души, но около 80-90 хил. от тях са инвалидите, заради които майките протестират.

Бюджетът за всички хора с увреждания за 2018 г. у нас е 268 300 млн. лв. Интересното в случая е, че в тях не влизат 160 млн. лв., които са само за децата.

Повечето получават между 200 и 500 лв., които не стигат дори за лекарства, а когато навършат пълнолетие, сумата пада на 140 лв.

"С тези пари човек няма как да оцелее, още повече когато се нуждае от специфични потребности и лекарства", коментират протестиращите майки.

Това е причината те да изразяват недоволството си пред Народното събрание близо 30-ина дни.

Те бяха подкрепени от палаткови лагери в Бургас, Сливен, Русе, Пазарджик, Варна, Добрич, Хасково, Враца и още много градове в страната. Инициативата набира популярност и в чужбина. Бащи на деца с увреждания, отишли във Франция, за да изкарват пари за рожбите си, и там разпространяват тениските с надпис "Системата ни убива".

Масовите протести предизвикаха изказвания, които

още повече разгневиха обществеността

"Престанете да разхождате по улиците тези нещастни деца." Това заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, а вицепремиерът Валери Симеонов сподели, че на родителите не им е работа колко точно струва самолетният билет на отстранената зам.-министър Росица Димитрова.

"Не ни разгневи сумата за полета - сподели пред "168 часа" Ина Маринова, организаторка на протестите. - Абсурдното е, че докато ние тук буквално умираме, Росица Димитрова отива на конференция, в която

с гордост споделя добрия опит на държавата

за грижата на децата с увреждания."

Ина Маринова в компанията на още две майки, които са категорични, че няма да спрат протестите, докато нещо не се промени в България.
Ина Маринова в компанията на още две майки, които са категорични, че няма да спрат протестите, докато нещо не се промени в България.

Нелепото в случая е, че България получи големи похвали за политиката си в този сектор

Въпреки това протестите доведоха до провеждането на Национален съвет за хората с увреждания, където бяха обстойно обсъдени проблемите им и беше взето решение те да станат част от Закона за социалните услуги.

Майките обаче искат конкретен закон за личната помощ, който ще им осигури личен асистент, дневни центрове и много други услуги, чрез които

те ще могат да

водят нормален начин на живот

Омбудсманът Мая Манолова се зае лично с това и предложи свой вариант на закона. Той обаче не се хареса нито на политиците, нито на майките. Според някои, за да се реализира замисълът й, ще са нужни около 1 млрд. лв. Анализите на Манолова обаче показват, че ще са достатъчни и 100 млн. лв.

Четете още:

Дете с увреждане у нас получава 11 160 лв. за 1 г., в Белгия - 50 хил. лв.

Инвалиди на ръба между живота и смъртта: Майка се самоубива след като умира детето й

Социалните отнемат инвалидна количка на дете с церебрална парализа