Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Матей Боев беше екстрадиран в Италия през май 2012 г.
Матей Боев беше екстрадиран в Италия през май 2012 г.

Дясната ръка на Брендо ще лежи с 2 г. по-малко в Софийския затвор. В Италия посещавал курсове за готвачи, кинофоруми и карнавал

Кокаиновият крал Матей Боев е на път да се върне в България, след като Софийският градски съд е приел да лежи в затвор у нас вместо в Италия, където е сега.

Решението на магистратите от първата инстанция още не е потвърдено от апелативния съд, но се очаква това да стане на 7 юли, показа проверка на “24 часа”.

Дясната ръка на Брендо е осъден на 12 г. като част от банда за трафик на дрога по делото “Кокаинови крале”. В България обаче максималното наказание за това престъпление е 10 г. и точно толкова определя съдия Мирослава Тодорова. Допълнително ще бъдат приспаднати още 450 дни, с които наказанието е намалявано няколко пъти в Италия. Адвокатите пък настояват присъдата да се адаптира с наказание само 6 г. Това ще означава, че Боев вече я е излежал и няма да се налага да го местят в килия тук. Преизчисляването на дните, които трябва да доизлежи в България, още не е готово. Няма яснота и

дали ще плати

глобата от

120 хил. евро,

която му е наложена заедно с наказанието “лишаване от свобода”. 

Евелин Банев-Брендо е единственият от Кокаиновите крале, който още не е лежал в затвора, въпреки че е лидерът на бандата и има три присъди в три държави.
Евелин Банев-Брендо е единственият от Кокаиновите крале, който още не е лежал в затвора, въпреки че е лидерът на бандата и има три присъди в три държави.

Босът на международната група за трафик на кокаин Евелин Банев-Брендо получи 20 г. затвор на Ботуша, но така и не влезе зад решетките. Издирва го и Румъния заради присъда от 10 г. Наскоро и българският съд му потвърди 6 г. за пране на пари от наркотрафик, но Брендо не е открит. Докато го търсят, дясната му ръка Матей Боев е към края на престоя си в затвора и дори може да се окаже на свобода, като стъпи в България. Той е задържан на 30 май 2012 г., когато са арестувани лидера Брендо и още над 20 души от България, Италия и Испания.

Матей Боев е от Кнежа, братовчед и съдружник на олимпийския шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски. След залавянето на Боевски в Бразилия с 9 кг кокаин в багажа през 2011 г. той вече не поддържа отношения с Боев.

След като беше проведена операция “Кокаинови крале”

Матей Боев

остана в затвора

“Виладжио”

с другите българи, докато се разглеждаше делото срещу тях в Италия. Освободиха само Брендо, защото срещу него имаше дело за пране на пари в България и той трябваше да се явява в съда. Това бе и едно от условията, за да го екстрадираме в Италия.

Матей Боев обаче нямаше късмет да го съдят у нас по старо дело и остана в затвора зад граница. Оказва се, че там не е създавал проблеми. Според документи, които прокуратурата в Италия е изпратила на българския съд, той се е трудил, изкарал е курс за готвачи и обучение по музика. Участвал в карнавал, посещавал кинофорум и бил в нормални отношения с персонала и другите лишени от свобода.

Престъпленията, за които, са осъдени Брендо, Боев и останалите са в периода от декември 2007 г. до април 2008-а. Боев е човекът, който поддържа връзка с боса Брендо и с италианеца Антонио Мелато, който е отговорник по логистиката и вноса. Кокаинът е купуван от колумбийските наркокартели.

Дрогата пътува с

кораба майка от

Южна Америка,

който акостира по островите от Иберийското крайбрежие. След това Матей Боев наема яхти и по-малки кораби, на които да се прехвърли договорената и платена стока. В този период португалската полиция залавя 2 т кокаин на яхтата “Блаус VII”, а испанците хващат 3,8 т чист кокаин на моторната лодка “Чаланджър”. Разследването по тези случаи показва, че зад канала стои организацията на Брендо. 

Полицаи и прокурори от няколко държави подготвят операция за залавянето на международните трафиканти при следващата пратка, която са организирали - на 2 тона кокаин, които са платени от Брендо, а прехвърлянето им от кораба майка от Южна Америка е организирано от Боев. Трябвало да стане на Канарските острови, където чакал капитанът на кораба “Либертад” с екипажа си. От подслушани разговори в групата обаче става ясно, че Матей Боев и Тинко Гарев (осъден на 15 г. затвор, трети в йерархията на Кокаиновите крале) знаят, че ще ги арестуват. Споделят го с италианеца в схемата Антонио Мелато. Казват, че трябва да се изчака с разтоварването на стоката. Това се случва през април 2008 г. Разследването и арестите се бавят с 4 години заради изтичане на информация. През 2012 г., когато ги арестуваха, се разбра, че в колата на Брендо има интересен документ. Той е с дата от 2008 г. Информацията е от координационния център на полицаи и прокурори в Хага, които разследват канала на Брендо. Документът е преведен и на български език. На срещата присъстват български полицай и прокурор. Така и не стана ясно кой е дал информация на Брендо, че му готвят арест през 2008 г. Затова, че е предупреден, става ясно по делото в Италия от разговорите на Матей Боев с Антонио Мелато.

Пратката, която разследващите чакат, за да арестуват групата, не е задържана. Въпреки това Матей Боев е осъден в Италия за приготовление към трафик на кокаин. Това понятие обаче го няма в българското законодателство. Въпреки това Софийският градски съд се съгласява, че има опит за трафик на дрогата. Боев е наел плавателни съдове, на които да се натовари кокаинът, осигурил е

пари за екипажа,

сателитни

телефони за

връзка с

капитана Сравнително неизвестен до ареста си през 2012 г., Матей Боев съвсем не е случаен. Има хотел в Кнежа, земи в Северозапада и фирма за отдаване под наем на тежкотоварни камиони. Сравнително рядко стои в България. В досието му от Италия пише, че има 4 деца. Посочено е, че е разведен. Това обаче е станало в негово отсъствие по молба на съпругата му Милена. Тя е била бизнес партньор с Гълъбин Боевски във фирма за хранителни добавки и фитнеси. След като арестуваха Боевски в Бразилия, тя се опита да го изхвърли от дружеството “М-Юнайт” и последваха съдебни битки.

Още по-интересно е участието ѝ като съдружник в “Омакс груп” ООД. През 2008 г., докато италианската полиция дебне Матей Боев за участието му в трафика на кокаин от Южна Америка, фирмата на жена му печели голяма обществена поръчка в София на стойност 4,7 млн. лв. за строеж на детска градина в жк “Красно село”.

Бащата на Матей Боев Митко е крупен земеделски производител. Фирмите му са усвоили около 2 млн. лв. по различни програми за подпомагане на селското стопанство - преди и след ареста на сина му. Сестрата на Матей - Стефка, също се занимава със земеделие, строителство и консултации.

Вторият в йерархията на Кокаиновите крале след Матей Боев е Тинко Гарев. Той е осъден на 15 г. затвор и все още е в Италия. Не е излежал половината от наказанието си. Гарев е от Хасково, бивш представител на силовата групировка СИК в региона.

Лидерът Евелин Банев-Брендо продължава да се издирва. Миналата седмица от комисията за отнемане на незаконно имущество обявиха, че ще запорират имоти на членове насемейството му. Засега Матей Боев няма такива проблеми.

Още четете:

Мейзер иска да я пуснат, за да си смени гърдите. Били й изтекли!

Иванчева от ареста кара общинарка да прехвърля забавени преписки на и.д. кмета