Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Трима, осъдени за купуване на гласове, сред които ексшеф на общинската чистота в Свищов и председател на мюсюлманското настоятелство в града, се изправят пред съда във Велико Търново, за да обжалват наказанията си. На парламентарните избори през 2014 г. те предлагали по 30 лв. срещу глас за определена политическа сила.

В началото на октомври м.г. Районният съд в Свищов осъди Илдънай Ахмедов, бивш шеф на общинското предприятие "Чистота", на 1.6 години условно и 10 000 лв. глоба. Той е признат за виновен, че за времето от 20.09.2014 г. до 22.09.2014 г. в гр. Свищов възложил на познат да изготви списък на свои близки. После му предоставил паричната сума от 540 лева, за да бъде дадена на 12 установени лица и други неустановени по делото лица, всички от гр. Свищов, с цел да бъдат склонени на предстоящите избори за парламент на 5 октомври 2014 г. да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия.

Със същата присъда Районен съд – Свищов е признал подсъдимия Генчо Конов за виновен в това, че дал имотна облага на С. Р. М. – паричната сума от 30 лева, както и че организирал плащане на членове на семейството му, с цел да ги склони да гласуват с определена бюлетина. Съдът го осъдил на 1 година лишаване от свобода, изпълнението на което наказание отложил с изпитателен срок от три години, както и да заплати 10 000 лева глоба.

Третият подсъдим е Емил Конов, който дал по 30 лв. на трима избиратели в дунавския град. Неговото наказание също е година условно и глоба от 10 000 лв.

Делото в Окръжен съд – Велико Търново е образувано на основание въззивни жалби от защитниците на тримата подсъдими.