Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: РОЙТЕРС
Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: РОЙТЕРС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган определи руския президент Владимир Путин и себе си като най-опитните политици в Общото събрание на ООН. Той заяви това в публикувано снощи интервю за турската телевизия, предаде ТАСС.

"Ще го кажа пределно ясно, към момента в Общото събрание на ООН има само двама наистина опитни политици, възможно е да има и други, но не си спомням: това сме Путин и аз. Защото и двамата сме били както премиери, така и президенти, постигнали сме доста, но напред има още много задачи", каза той в интервюто, видеозапис от което беше публикувано на страницата на телевизията в Туитър, предава БТА.

Ердоган отбелязва и добре урегулираното сътрудничество на Турция с Русия по сирийския въпрос. Той посочва, че "специалните отношения" с Путин и тесните контакти между външнополитическите ведомства на двете страни са помогнали да бъде постигнат напредък в тази сфера, в частност да бъдат организирани междусирийските преговори в Сочи миналата година.

Междувременно, общото събрание на ООН прие с обикновено мнозинство резолюция, призоваваща за незабавно и пълно извеждане от Приднестровието на руските военни, влизащи в състава на миротворчески сили там, предаде ТАСС.

За документа гласуваха 64 страни, против 15, а 83 се въздържаха. Проекторезолюцията беше изготвена от Молдова в съавторство с Грузия, Канада, Латвия, Литва, Румъния, Украйна и Естония.

В документа се предлага на Общото събрание "да включи в предварителния дневен ред на 73-тата си сесия точка, озаглавена "Пълно извеждане на чуждите въоръжени сили от територията на Република Молдова". Авторите смятат за необходимо "Русия да бъде настоятелно приканена без уговорки и по-нататъшни забавяния да приключи организираното извеждане на оперативната група руски войски и въоръжение от територията на Република Молдова". Текстът на резолюцията е цитиран въз основа на документалната база на ООН.

"Изразяваме съжаление във връзка с това гласуване", каза първият заместник постоянен представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски. "Проблемът се политизира излишно тъкмо в момент, когато в преговорите между Кишинев и Тираспол се очерта напредък."

Русия внесе предложение гласуването на проекторезолюцията да бъде отложено за по-подробно обсъждане, но то беше отхвърлено.

Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди призова ЕС да "намери нов и единен подход" към миграцията и предоставянето на убежище и заяви, че това е постижимо, предаде Ройтерс.

Гранди казва това в изявление, разпространено преди срещата на върха на ЕС следващата седмица.

По думите му са необходими гаранции, че хората в беда в морето ще бъдат спасявани и откарвани на брега по предсказуем начин. Европа вече не е в плен на огромен миграционен наплив през Средиземно море, както беше през 2015 г., заяви той.

"Днес призовавам европейските държави да се възползват от тази възможност да намерят нов и единен подход, който да отговаря на общите нужди на всички страни да могат да управляват границите си и миграционната си политика, по начин, който едновременно да отговаря на европейските и международните стандарти за предоставяне на убежище, произлезли от Втората световна война", посочва комисарят.