Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ОТ ПЕНЧО КОВАЧЕВ

Трябва да има червена телевизия, ще я консултирам, казва Любомир Коларов, журналист и политик, председател на КПД в кабинета “Виденов”

Любомир Коларов е роден на 25 юни 1943 г. в Бургас. По линия на майка си Люба Сарачева е свързан с рода на Добри Желязков - Фабрикаджията, първия български индустриалец. А по родословието на баща си е потомък на Хаджи Димитър.

През 1968 г. Коларов се дипломира в МГУ по специалността “Телевизионна и радиожурналистика” и веднага започва работа като репортер в БНТ. От 1971 до 1977 г. е кореспондент на телевизията в Москва.

След завръщането си става зам.главен редактор на Главна редакция “Информация” в БНТ, а после главен редактор на редакция “Светът в действие”. Уволнен е от Асен Агов през 1991 г. по време на управлението на СДС.

Същата година Любомир Коларов става член ва Висшия партиен съвет на БСП, а от 1994 до 1998 г. - и на Изпълнителното бюро. Депутат е в 37-ото народно събрание. В кабинета “Виденов” е председател на Комитета по пощи и далекосъобщения.

Пенсионер е, но продължава да се занимава с обществена дейност. От 1992 г. е председател на най-старото в България Сдружение на приятелите на Русия “Александър Невски”. По негова инициатива през 2007 г. до Руската църква в София е издигнат паметник на Пушкин, а през 2008-а - паметник на българските опълченци. В чест на 135-годишнината от освобождението на София - и паметник на ген. Гурко.

От брака си с Ирина Бокова Любомир Коларов има син и дъщеря, а с проф. Лилия Райчева имат син. Радва се на три внучки и двама внуци.

- Господин Коларов, появиха се съобщения, че сте съпричастен към създаването на телевизионен канал на БСП с името РЕД тв. Вярно ли е, или е фалшива новина?

- Намерението си да започне изграждането на телевизионен канал, ръководството на БСП заяви отдавна. А тези дни аз и други известни и вам телевизионни дейци като Иван Гарелов, Павел Писарев, Иван Токаджиев и други бяхме поканени на “Позитано” 20 за консултации.

- Има ли смисъл и необходимост от партийни телевизии?

- Такива телевизии не са новост. И в момента функционират. И бих казал - успешно. Често наши другари ме питат защо, когато съм бил шеф на пощите и телекомуникациите през 1994-1997 г.,

не съм спомогнал

за телевизия

на БСП

Трябва да кажа, че по онова време често идваха да ходатайстват за една или друга медийна фирма наши другари от парламентарната ни група или от Висшия партиен съвет. Собствениците на телевизионни фирми се кълняха, че “до гроб ще бъдат верни на БСП”, стига да получат желания лиценз. Ръководството на Комитета по пощи и далекосъобщения (КПД) при изпълнение на законовите изисквания даваше на всички възможност за кабелни и дори ефирни телевизии.

Добре помня случая с тв СКАТ. За нея лично червеният кмет на Бургас, член на Висшия партиен съвет, ходатайства. А сега виждате каква “анти-БСП” линия следва тв СКАТ.

Някога Владимир Илич Ленин бил казал, че “от всички изкуства най-важно било киното”. И това е понятно. Най-лесно и без особени усилия се възприема зрителната пропаганда. Сега същата роля играе телевизията.

- Обаче телевизията е скъпо нещо. Смятате ли, че БСП вече е осигурила необходимите средства, за да направи силен и конкурентен свой тв канал?

- Моето предложение е тази телевизия да се развива на етапи. Не мисля, че зрителите, които ще включат канала на БСП, са в очакване още сега да видят някакви световни кинопремиери. За това си има многобройни филмови канали.

По-скоро искат да чуят мнението, позицията на БСП по най-наболелите проблеми на съвремието.

Да разберат какво

става по света

без цензура

Българската интелигенция, която днес е натирена в ъгъла, трябва да намери изява и достойно място. Особено лявата. Впрочем по света истинската интелигенция е ляво настроена. С набирането на средства ще се разраства технически и кадрово телевизията.

- Вие наясно ли сте с програмната схема?

- Видях, по-точно чух, много заглавия за рубрики, които се предполага да бъдат гръбнакът на телевизионния канал.Те ще бъдат обсъдени и конкретизирани - с водещи и тематично.

И аз вярвам, че тези ентусиазирани млади хора, които жадуват за творчески изяви, ще намерят пътя към онзи сегмент на нашето общество, към който ще бъдат насочени предаванията.

- Какъв е този “сегмент”? Членове и симпатизанти на БСП или и на други партии?

- Безспорно за членовете и симпатизантите на БСП телевизията ще е един желан приятел. Но освен тази група телевизията смята, че ще представлява интерес за всички, които не са доволни от сегашната политика на управляващите. Изобщо всичко, което сега липсва в интелектуален и политически план, тази нова телевизия ще се опита да го даде на българския зрител.

- Името РЕД тв от английската дума “червено” ли идва, или значи нещо друго?

- Доколкото разбрах, това е все още работно заглавие. Аз предложих

да се организира

анкета сред

членовете и

симпатизантите

на БСП за съдържанието на програмната схема и наименованието на телевизията. Доста работа още има.

- Ако ви поканят за началник в телевизията, ще приемете ли?

- Не. Аз навършвам 75 години на 25 юни т.г. Но като консултант ще дам целия си теоретичен и практически опит на бъдещите дейци в телевизионния канал.

- Но изглеждате чудесно!

- Благодаря! (Смее се.) Имате кафе от мен! Има доста млади и талантливи хора в БСП, пълни с ентусиазъм, които с удоволствие ще решават задачата!

- Вие сте били член доста време на Висшия партиен съвет, на Изпълнителното бюро, но сега не ви виждаме по партийните пленуми. Следите ли дейността и поведението на БСП?

- Аз цял живот се занимавам с политика. До 1990 г. главно я отразявах, и то с това, което ставаше по света. А след това бях въвлечен в нашия политически водовъртеж. Член на бюрото на Градския съвет на БСП (Председател ни беше тогава Георги Близнашки), член на ВС на БСП, на Изпълнителното бюро, депутат в НС, председател на КПД, създател и първият ръководител на отдел “Избори” на Социалистическата партия.

- Сега в каква кондиция е БСП?

- Боя се, че не мога да бъда съвсем точен, защото от години не съм непосредствено съпричастен към партийноорганизационния живот на партията. Впечатлението ми от последния пленум е, че вътре ври и кипи. Другарите търсят, искат да налучкат. Много е трудно да се ориентираш, когато липсва философски обмислена и идеологически ясна перспектива.

Моето впечатление е, че и на БСП, и на ГЕРБ партийните програми са прагматично съставени. Липсва идеология, липсва философия. Комунистическата беше вид религия. В името на нейните идеали загиваха хора, убедени в нейната правота. Бих казал, като вярата в Исус Христос...

Такова нещо сега няма. След 10 ноември 1989 година не само у нас, на много места по света се правят опити идеалите на комунистите да се съчетаят със социалдемократическия колаборационизъм.

Впрочем в целия свят като че ли има някакво сериозно отстъпление от духовните и моралните ценности.

Идеализмът

предизвиква

подигравки,

моралът - смях!

Понякога имам чувството, че живея в някакво абсурдно време...

- След като познавате лидерите от Тодор Живков до Сергей Станишев, как оценявате Корнелия Нинова?

- Живков не беше в БСП. Първият лидер на преименуваната партия бе Ал. Лилов, след него поста заеха Жан Виденов, Георги Първанов, Сергей Станишев и Михаил Миков.

Колко различни бяха тези хора и по манталитет, и по човешка нагласа! Корнелия Нинова е борбен човек. Тя знае какво иска. В много отношения ми се нравят нейната енергия и боеспособност. Но е в една сложна ситуация. Може би ще се повторя, но е твърде тежко да ръководиш стогодишна партия без идеологическа база. Защото какво ще правиш като вземеш властта? Ще подобряваш капитализма ли? Не е много впечатляващо.

Каква е крайната ти цел? Ето, във Франция са записали построяването на социализъм при наличието на условия за това!

- БСП има ли шанс да вземе властта?

- По-точната формулировка на въпроса е:

може ли БСП

да спечели

парламентарните

избори?

Може. Ако са честни! Но за да управлява, ще са нужни и коалиционни партньори.

- Не е ли прекалено агресивна БСП като опозиция?

- Не е лесно да си опозиция! Ту те упрекват, че си беззъба, че нищо не правиш. А други - че се заяждаш. А на опозицията това й е работата - коректив и устрем към властта. Унизително е да живееш в държава - най-бедната в Европа и най-жалката по национален суверенитет. Натрупаха се много проблеми, които трябва да се решават незабавно! Иначе ще избухне вулканът на гнева!