Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов Снимка: Румяна Тонева
Бойко Борисов Снимка: Румяна Тонева

4 мерки за справяне с мигрантския проблем представи Бойко Борисов пред парламента.

Дипломацията се провали по отношение на конфликта в Сирия. Надеждата ми е през юли на срещата си Доналд Тръмп и Владимир Путин да се разберат и да намерят решение, заяви премиерът. Той дойде извънредно, за да отговори на провокации на соцлидерката Корнелия Нинова по темата и след разгорял се скандал между БСП и патриотите.

Изброените от Борисов мерки са затваряне на външните граници на ЕС, гарантиране на сигурността на границите, изнесени центрове за бежанци извън ЕС. Четвъртото му предложение е да има центрове от закрит тип за вече влезлите в Европа до края на войната в страните им. Имаме случаи по 20-30-40 пъти един и същи човек го задържат на сръбската граница и го връщат. Ние трябва да направим затвори, в които да ги държим. Пък гледам, те и от затворите бягат от време на време, в кръга на шегата, случва се, допълни премиерът. И допълни, че това се е случвало и по времето на социализма.

Борисов разказа, че снощи е събрал Съвета по национална сигурност, на който са разгледали всички детайли по темата. Той не знаел какво точно е наложило извънредно свикване на срещата в Брюксел в неделя. Няма такава практика, рядко се прави в такъв формат, но е отворена за всички лидери.

Не знам да има партия в българския парламент която да е казала: „Ние сме за приемане на мигранти”, допълни премиерът. И обяви, че позицията на правителството е национално отговорна.

Премиерът разказа, че е предупреждавал още преди време колегите си от ЕС, че ще се стигне дотук. И напомни, че първи е поискал да има центрове за убежище на бежанци в близост до страните с конфликт. Тогава обаче повечето от колегите му го обвинили, че това е в интерес на Турция.

Незабавно спиране и затваряне на външните граници на ЕС, неведнъж повтори Борисов. И поиска да се инвестира в кораби и граничари, ако трябва и Фронтекс да бъде ангажирана. Знаете, първо трябва да е спре вълната, а след това да се разчиства, ремонтира и да се оказва помощ, обясни премиерът. В момента Европа се тресяла заради този проблем.

Ние не сме участвали в нито една война досега, изтъкна премиерът. И разкритикува тези, които го правят.

Бях критикуван за фразата, че арабската пролет се превърна в Европейска зима, но дипломацията се провали в Сирия, каза още Борисов.

Споразумението с Турция трябва да работи, категоричен бе премиерът. Там можело да бъдат изградени центрове, които да поемат бежанците, връщани от България и Гърция, а в Либия такъв за тези от Италия.

Борисов се похвали, че вече година и половина България има нулева миграция. Предотвратени били опити да минават по 20-30 човека на ден. Той бил приготвил справка, която да даде на гръцкия си колега Алексис Ципрас, защото нашите камери виждали как минават там, обаждали се, но им казвали, че няма нищо. Затова сега щяла да бъде уведомена Фронтекс.

Гърция получава огромни пари от ЕС, а има всичко на всичко трима върнати в Турция, каза Борисов. И призова „нашите приятели да си свършат работата”.

Едва, когато са гарантирани границите, може да се мисли за бежанците, които вече са на европейска територия. Те трябвало обаче да бъдат разделени на две групи – бягащи от войната и икономически мигранти.

За бягащите от войната трябва да се погрижим, докато конфликтите свършат и тогава те да бъдат върнати да си оправят разрушените страни, смята Борисов.

Икономическите мигранти обаче трябвало да бъдат върнати веднага. Но не в страните, в които са влезли в ЕС, а в тези, от които са тръгнали. Така, както ние тихо направихме с афганистанците, обясни Борисов. Това са мъже на 20-30 години, живели с талибани, освен за убийства и терор, тези хора друго не са учили, не знаят. А и са от друга религия и трудно биха се интегрирали, коментира Борисов. И напомни за случаите в Харманли и „Овча купел”. Трудно можем да ги интегрираме и трудно бихме могли да ги приемем, категоричен бе той.

Премиерът уточни, че решенията, които предлага, са в полза на България, но биха могли да решат и проблемите на другите страни.

Борисов разказа за страховете на Вишеградската четворка – че ако сега приемат по 1000 мигранти, никой няма да гарантира, че това ще спре и догодина няма да накарат страните да приемат по 2000-5000. Унгария има около 30 хиляди мигранти, а нашите центрове са празни, каза той. С Виктор ще се чуя пак днес, въпреки че знам неговата позиция, каза Борисов по адрес на унгарския премиер Виктор Орбан.

В Египет всяка година излизат нови 100 милиона на пазара на труда. Това е континент, в който няма демографска криза и се разраства чудовищно. А колониалната политика на Европа е нанесла поражения на Африка. Гладът е по-силен от тока, коментира премиерът.

Всеки търси начин да мине, да преодолее оградите. По времето на социализма, когато границата ни беше изтеглена 7-9 км, имаше кльонове, за да може да бъдат настигнати. Берлинската стена се преодоляваше, с много жертви разбира се, продължи Борисов.

Безкрайно много теми има, по които да сме разделени. Но мисля, че тази позиция е правилна, категоричен бе премиерът. Той припомни, че австрийският премиер Себастиан Курц е искал бежанците да бъдат връщани в страните, в които са влезли в ЕС. Затова той му казал по време на един от съветите: „Как ме виждаш да ги чакам на летище София да пристигнат?! Няма да ти дам трасе! Няма да позволя самолет австрийски да мине”, разказа премиерът. И допълни, че не всяко правителство може да издържи на мигрантския натиск. На него също не му било „най-приятното” да си говори с турския президент Реджеп Ердоган.

Би трябвало шенгенската граница да е най-сигурната, а проблемът при нас сега е гръцката, която е шенгенска, категоричен бе Борисов. Въпросът е към Ципрас, Меркел не пази гръцката граница, всеки да си свърши работата, допълни той. И пак изтъкна, че България е гарантирала границата си.

Гърция гарантира нейната, Италия – нейната, и тогава се правят хуманитарни мисии и лагери в Либия и Турция, плащаме си и се спасяваме от цепене на Европа, даде рецепта премиерът. Иначе те ще дадат парите за кохезия за мигранти и ще са в правото си, допълни той.

В неделя лидерите на ЕС няма да подписват нищо, но Борисов щял да каже позицията си. Имам нужда да знам,че парламентът подкрепя подобна тактика. Призовавам ви да бъдем много единни и да не плашим хората по темата, обърна се Борисов към депутатите. И изрази готовност на закрито заседание да им даде информация за десетки върнати кораби с бежанци. С удоволствие ще идвам всеки път, само не така истерично, обърна се премиерът към БСП.