Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Заместник-министър Николай Проданов  СНИМКА: Николай Литов/Архив
Заместник-министър Николай Проданов СНИМКА: Николай Литов/Архив

802-ма затворника са работили на открито без охрана вчера. Това заяви зам.-министърът по правосъдие Николай Проданов в парламента днес.

Поводът бе избягалият от ловешки затвор рецидивист, заради когото по-рано днес от БСП поискаха изслушване на вътрешния и правосъдния министър.

“Вчера сутринта към 10,30 служител на фирма, с която държавното предприятие затворно дело има сключен договор за отдаване на труд, е информирала ръководството на затвора в Ловеч, че един от работещите лишени от свобода се е отклонил от работния обект. Беше ни незабавно докладвано. До обяд беше сформирана комисия на най-високо равнище, начело с един от главните директори на Дирекция “Изпълнение на наказанията”. Днес тя ще извърши проверка на обстоятелствата около този инцидент”, обясни Проданов.

“По някои от медиите бяха споменати определени статистически данни, бих искал да ги изчистя и допълня. Към вчерашния ден

в общежитията от открит тип в цялата страна е имало 1899 души лишени от свобода. В рамките на вчерашния ден 802-ма от тях са били на работа във външни открити работни обекти, където по принцип няма охрана.

Още вчера помолих затворническата администрация да ми направи справка как върви този процес през годините. През 2005 отклонили се има 17 души, 2006 - 27, 2007 - 49, 2008 - 45. От 2009 г. има устойчива тенденция за намаляване на отклонилите се - под 10 човека на година. През 2009 са 5, 2010 - 8, 2011 - 3, 2012 - 10, 2013 - 7, 2014 - 6, 2015 - 17, 2016- 8, 2018 - 5-ма досега. Дай Боже, толкова и да останат”, посочи той.

“Нямаме законови правомощия да осъществяваме оперативно-издирвателна дейност извън територията на местата за лишени от свобода. Проверката ще покаже какъв е точно проблема. Вероятно се касае за грешна преценка от страна на ръководството на затвора дали този човек да бъде пускан на работа на открит външен обект. Другият проблем се отнася въобще до работата на лишените от свобода. На труда се отделя значително място за превъзпитание.

Работата на тези открити обекти е много сериозна алтернатива за превъзпитание на лишените от свобода. Законодателството не ни позволява да осъществяваме стопанска дейност на мястото на самите затвори и това е една добра алтернатива. Може би другата перспектива - в Софийския затвор на колелото на едно от перилата има следа от куршум от Калашников. Тази следа е оставена от потушаването на безредици в затвора от преди 1989 г. Трябва да си поставим въпроса какви места за лишаване на свобода отиват на България - да наблегнем на изолацията на тези хора или да ги превъзпитаваме”, допълни Проданов.