Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако няма мнозинство в Меджлиса, ще свика нови избори

В кампанията се включиха специалните служби, които следят опозицията, правителството раздаде бонуси на пенсионерите

На запис се вижда как президентът инструктира привържениците си да вземат избирателните списъци от кварталите си

Трудно може да си представим, че Реджеп Ердоган ще загуби изборите на 24 юни, защото в последните 16 г., откакто е на власт, той постоянно печели. Но вотът в неделя ще е може би най-трудният в кариерата му.

Това пише информационният портал “Дойче веле” за най-дълго управлявалия политик в Анкара след основателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк. Критиците му се опасяват, че ако спечели, ще въведе авторитарен режим и няма да има демокрация.

Реалната опасност пред турския държавен глава не е да слезе от високата си позиция, а по-скоро неговата Партия на справедливостта и развитието, която е в коалиция в т.нар. Републикански съюз с партия "Националистическо движение"

да остане без мнозинство

в Меджлиса.

Това би могло да спре намеренията му за цялостна реформа за президентска република.

"Ако това се случи, на президента ще му е много трудно и няма да е щастлив от собствената си победа", казват наблюдатели. Откакто въведе извънредно положение, Ердоган можеше да управлява чрез декрети и да внася закони. Ако изгуби мнозинството, ще трябва да признае волята на парламента. А не е ясно какво ще бъде съотношението в него.

Лидерът има много какво да губи, ако не е първият човек в Турция. Новите промени в конституцията ще му дадат

права за едва ли не за безконтролни действия.

Той изтегли вота сега, вместо да е през ноември 2019 г. Както смятат наблюдателите, именно за да спаси поста си и да спре непрекъснатия спад на доверие.

Миналата година референдумът за въвеждане на президентска република мина на косъм. Така Турция ще се промени след тези избори, защото новият държавен глава ще бъде начело на изпълнителната власт, а премиер няма да има.

Но ако не получи подкрепа в парламента, действията му биха могли да бъдат саботирани.

Може би затова Девлет Бахчели, лидер на партията - коалиционен партньор на Ердоган, заяви, че при блокаж - избран президент, но без мнозинство, ще има бързо нови избори.

"Ако не могат да работят заедно,

има изход, предвиден от новите конституционни разпоредби

Например да има нов вот", коментира Бахчели, цитиран от Ройтерс.

Повечето анализатори смятат, че въпреки негативните тенденции Реджеп Тайип ще спечели изборите. Предполага се, че не от първия, а

на втория тур

ще спечели,

но силната институционална власт, за която мечтае, може да не се реализира.

Все пак изборите се провеждат под негово ръководство и в условия на извънредно положение, въведено през 2016 г. след неуспешния опит за преврат.

Според последните проучвания между 45 и 55 процента от избирателите ще подкрепят сегашния си лидер на комбинираните президентски и парламентарни избори. Някои наблюдатели подозират, че цифрата е завишена изкуствено.

Битката вече е на живот и смърт. Някой от участниците засне Ердоган на предизборно събрание, в което той призовава съратниците си да свършат "специфична работа": "Не мога да говоря за тези неща публично. Говоря ги на вас тук... Знаете кой кой е... Ако представителите ни по квартали не знаят кой кой е, тогава да си подадат оставката. Вземате избирателните листи за всяка урна и вършите специалната работа".

Освен за инструктажа за спечелване на изборите опозицията разкри и опасенията си, че

управляващите създават страх у избирателите.

Затова повече от 10 процента от хората не разкриват кой е фаворитът им на изборите. Фалшивите им отговори предопределят неясен и може би изненадващ краен резултат.

Правителството се отпусна и с бюджетни харчове. Партията му оповести, че тази седмица и още веднъж през годината 12 милиона пенсионери ще получат бонуси от $244, което ще струва на правителството 5,9 милиарда долара за 2018 г.

В изборите се включиха и специалните служби.

На предизборен митинг Ердоган заяви, че те са му дали информация привържениците на кои партии са присъствали на среща на основния му конкурент Мухарем Индже в Диарбекир. Това предизвика възмущението на опозицията. "Работа на разузнаването ли е да следи опозицията", отговори кандидатът за президент.

Всички тези действия според опонентите му показват, че държавният глава се опасява, че е притиснат от силни противници.

"Ердоган никога не е правил толкова много грешки в речите си", коментира пред “Дойче веле” Йозер Сенджар, собственик на социологическия институт "Метропол" и който следи кариерата на президента от 25 г. Кампанията му е била под нивото му, не е показал визия за бъдещето, а по време на митингите изглеждал слаб и без никакъв хъс.

Ердоган, който управлява вече 16 г., досега е бил смятан за най-силния политик в страната. Винаги се е хвалил, че най-големият му успех е възраждането на икономиката, твърди “Дойче веле”. За последните 15 г. средният доход е нараснал от 3020 на 10 000 евро, а из цяла Турция се строи.

Днес обаче турската икономика не е в добра кондиция. От опита за преврат през юли 2016 г. и въведеното извънредно положение след това

цената на турската лира спадна

с повече от 30%.

Много хора последваха съвета му да обменят доларите си в национална валута - само за една седмица 440 милиона долара са били превърнати в лири, пише сп. "Икономист". Агенция Мудис понижи рейтинга на 17 турски банки.

Напоследък инфлацията е висока. През май Ердоган оповести, че ще контролира по-изкъсо централната банка.

В страната няма инвестиции, доверието на международните пазари в турската икономика е съмнително. Напоследък Турската централна банка увеличи основния лихвен процент и той вече е на четвърто място в света след Аржентина, Венецуела и Иран.

"За първи път

от 16 г. насам Ердоган не може да се похвали с успех.

Той вече не може да управлява икономиката. Проблемите в образованието и здравеопазването също се увеличават", коментира Сенджар. Турците вече усещат ефектите от икономическата криза, което обяснява липсата на ентусиазъм към митингите на президента.

Опозицията е доста по-мотивирана, смятат наблюдателите. На Ердоган му е трудно да представи посланието си разбираемо за гласоподавателите.

Основният конкурент на президента е социалдемократът от Републиканската народна партия Мухарем Индже, харизматичен учител по физика, който печели привърженици с пламенните си речи. Той вече се радва на 30% одобрение. Ердоган все още има подкрепата на десните консервативни избиратели заради военните операции срещу кюрдите в Северен Ирак, казват социолози. Ако хората се страхуват, ще искат да потвърдят мандата на сегашния лидер.

На 11 юни турските военни сили удариха от въздуха поне 11 бази на кюрдската

ПКК в планината Кандил. Новината дойде точно когато Ердоган трябваше да бъде на предизборна обиколка в Централен Анадол и Бурса. Доскоро това бяха негови крепости. През ноември той спечели Бурса с двойно по-висок резултат от най-близкия си конкурент. Но сега на срещата няма много хора, пише сп. "Форин полиси". Напоследък това се случвало и на други места.

Четете още:

Ердоган - черният турчин

Тайният план за атентат срещу синовете и зетьовете на Ердоган с шифър на глаголица