Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БОЙКО БОРИСОВ
БОЙКО БОРИСОВ

Затваряне на всички външни граници поиска Борисов

Затваряне на всички външни граници на ЕС за мигранти. Това ще предложи премиерът Бойко Борисов на заседанието на Европейския съвет в края на юни.

Да се подпомогнат външните държави и влизането да става само през КПП. Вече влезлите мигранти да бъдат интегрирани, ако може, останалите да се върнат в държавите им, е предложението на Борисов.

“Предлагаме компромисен вариант”, обясни премиерът в словото си пред конференцията на председателите на комисиите по европейски въпроси към парламентите от ЕС - КОСАК. Проблеми с превода и микрофоните не смутиха премиера да отчете свършеното по време на българското европредседателство и да акцентира на две теми - Западните Балкани и бежанците.

Борисов обясни, че по отношение на мигрантите не предлага нищо по-различно от условията на САЩ, Канада и Австралия. Той дори предложил на Юнкер да си направят експеримент и да отидат в САЩ, като на границата кажат, че нямат документи, и да видят дали ще ги пуснат.

България предлага и стимул от 10 хил. евро за приет за интеграция бежанец, което да е контрапункт на исканите от ЕК наказания за страните, които не допускат мигранти.

“Защо превърнахме Европа в разграден двор”, попита премиерът. И обяви за груба грешка държавите да се делят вътре в ЕС, защото това торпилирало принципа за свободно движение.

Ако през юни не се разберем в Брюксел, пак ще се разберем, но под натиска на силата и обстоятелствата. Държавите казват стоп, тъй като обществата вътре ги притискат, предупреди премиерът.

Ние сме гарантирали 100% границата на ЕС. И това на европейския данъкоплатец допълнително му е струвало 160 млн. евро, от които на практика досега сме усвоили 80 млн., за другите 80 продължават обжалвания, знаете как е, каза премиерът. В отчета на ЕК похарчените за миграцията пари са 26 млрд. евро. Като парламентаристи можете да питате тези милиарди в кои държави отиват и как са похарчени, призова Борисов.

Навръх 55-ия си рожден ден президентът Румен Радев откри конференцията на председателите на комисиите по европейски въпроси на парламентите на страните от ЕС, заедно с шефката на НС Цвета Караянчева, първият заместник-председател на ЕП Марийд Магинес и председателят на комисията по европейски въпроси Кристиан Вигенин.
Навръх 55-ия си рожден ден президентът Румен Радев откри конференцията на председателите на комисиите по европейски въпроси на парламентите на страните от ЕС, заедно с шефката на НС Цвета Караянчева, първият заместник-председател на ЕП Марийд Магинес и председателят на комисията по европейски въпроси Кристиан Вигенин.

Президентът похвали Борисов

за Западните Балкани

“Правителството показа кураж, като избра за приоритет на българското председателство темата за Западните Балкани. Ако не им осигурим европейска перспектива, рано или късно те ще покажат балканска перспектива пред Европа.” Това заяви президентът Румен Радев в словото си при откриването на конференцията.

Темата за Западните Балкани е трудна, защото регионът е много крехък и няма гаранция за успех, но някой трябваше да поеме отговорността и да постави проблемите и да инициира дискусия и действия, каза още Радев. “Не можем да говорим за просперираща и стабилна Европа, без да гарантираме стабилността и сигурността на Западните Балкани”, допълни държавният глава.

Най-голямото предизвикателство днес е нашият курс на действие в тази променяща се и непредсказуема среда, каза Радев. Той похвали правителството, че е успяло да разработи точните приоритети за председателството ни и е успяло да завърши много досиета с важно значение, много от които с консенсус, а някой и с компромиси.

Моля ви да имате предвид, че ако сега не се помогне на Западните Балкани, след това ще е много късно. Големите геополитически играчи само това чакат - Русия, САЩ, Китай, ако не сме ние от ЕС - най-лесният начин да се влезе в ЕС е през Западните Балкани, заяви пък премиерът Бойко Борисов.

Ако си представим Западните Балкани като една държава, то тя е с население по-малко от Румъния и с БВП колкото Словакия, каза премиерът. И направи сметка, че това ще струва 32-33 млрд. евро за следващите 10 г., а над 50 млрд. са стрували на ЕС войните в региона. Той напомни, че стотици хиляди са загинали на Западните Балкани, а най-близката война в Европа бе тази в Косово.

Да, прекрасно знаем, че всички държави не са готови и имат дълъг път, но тази перспектива ще направи така, че да избегнем риска от войни и да задържим хората на Балканите. Положихме доста усилия и мисля, че има съществен напредък, оптимизъм, допълни премиерът. 

Лиляна Павлова
Лиляна Павлова

Павлова: Има резултат

по всички досиета

Отчитаме резултати по всяко едно досие благодарение не само на екипите в работните групи, на добрата координация между всички институции, на доброволците и на българското общество. Това каза министърът по европредседателството Лиляна Павлова пред парламентаристите от ЕС.

Тя акцентира, че австрийското председателство ще продължи три от четирите български приоритета и се надявала до края на годината да бъде завършено започнатото от нашата страна.

Вигенин: Европа ще е

адекватна само ако

тегли в една посока

Европа може да функционира адекватно единствено ако всички институции на ЕС, националните правителства и парламенти се опитат да намерят общ език и теглят заедно в една и съща посока. Това заяви председателят на комисията по европейски въпроси в българския парламент Кристиан Вигенин.

“Разбира се, между нас има различия. Да, понякога водим спорове. Понякога дори водим борби, но нека бъдем убедени в силата на общоевропейските ценности и принципи и не забравяме защо европейските народи избраха да работят заедно вече повече от 60 г.”, допълни Вигенин.