Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Част от монетите менте
Част от монетите менте

Начело бил алкохолен

бос, съден за палежи

Банда, произвела над 34 хил. фалшиви британски монети с номинал 2 паунда и изключително високо качество, бе разбита в Пловдив.

По неофициална информация начело на групата бил алкохолният бос Тодор Неделчев.

Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев не го назова поименно, но уточни, че бил разследван за палежи на митничари. В бандата имало още 2- ма мъже и турчин - майстора на фалшификатите. Те били атакувани на 13 юни. Спецпрокуратурата и ГДБОП създали много добра организация в рамките на ден, защото била договорена сделка за продажбата на монетите и трябвало да се действа веднага. Фалшивите пари трябвало да бъдат купени от софиянец на цена, равна на 40% от номинала им. “ При разбиването на групата, за която се е получила оперативна информация още през есента на м.г., бяха използвани СРС”, каза зам.-шефът на ГДБОП Стоян Темелакиев. Антимафиотите претърсили 4 адреса и 3 коли. В селскостопанска постройка те се натъкнали на цех с 5 машини. Машините били заредени да произвеждат и монети от по 2 евро.

Една от машините
Една от машините

В пристройка към къщата на алкохолния бос били открити 5 хил. монети, а в кола, паркирана в двора - още 29 хил. По изчисления на прокуратурата произведените 70 хил. паунда се равняват на 150 хил. лв.

Според прокурор Димитров домът на един от арестуваните впечатлявал с лукс, в двора имало басейн. В събота спецсъдът е оставил Неделчев в ареста. Другите двама са на свобода срещу 5 хил. лв. гаранция, а турският гражданин не е в България.

“Пловдив е известен с фалшификаторите си, Силистра - със скиминга, Черноморието - с рекета, граничните райони - с контрабандата, а София - с всичко”, пошегува се прокурор Гешев.

През 2012 г. Тодор Неделчев, сочен за влиятелен бизнесмен в Първенец, получи 5 г. затвор по делото “Подпалвачите”. Тогава той бе признат за виновен като подбудител и помагач, а двама негови работници - като извършители на серия от палежи на коли и жилища.

През 2017 г. Неделчев прегази с джипа си възрастен мъж, но делото не е приключило.