Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жена се опитва да пресече потопения бул. "Мария Луиза". СНИМКА: Йордан Симеонов
Жена се опитва да пресече потопения бул. "Мария Луиза". СНИМКА: Йордан Симеонов

Наводниха се централни булеварди, течове и в молове

Автомобили закъсаха в наводненията под моста на “Подуяне”.

Гръмотевична буря с пороен дъжд удави София в късния следобед в понеделник. Поради петнистия характер на валежа се изляха между 12 и 30 литра на квадратен метър. Това каза шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков.

Подобни валежи имаше също в районите на Монтана и Лом, на юг от Кнежа, както и в Разград и Исперих.

Нормата валежи за София през последните 30 години е около 80 литра на квадратен метър. До понеделник се бяха извалели 66, а след пороя вече нормата за юни беше надмината, каза още метеорологът.

В квартал “Бенковски” улиците се превърнаха в реки. Централни булеварди като “Никола Вапцаров” също бяха потопени, там имаше и наводнени автомобили. Нивото на река Перловска се покачи.

Във Facebook групата “Забелязано в София” потребители споделиха видеоматериали на столичен мол, който протече след обилния дъжд.

Метростанция “Сердика” също се наводни.

В сряда и четвъртък ще е топло с температури до 32-33 градуса в крайните южни райони. В планините също ще е спокойно и с много слънце.

Ще завали отново в петък следобед в Западна България и в планините. През почивните дни ще е дъждовно в цялата страна, допълни Петър Янков. Тогава условията за високопланински туризъм ще бъдат лоши.

Според дългосрочната прогноза юли ще започне с валежи и по-динамично време през първата десетдневка. Повече слънце и сухо време ще има в средата на месеца, уточни метеорологът. (24часа)